Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli ruský remorkér v Černém moři. Převážel zbraně i vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské střely zasáhly v Černém moři u Hadího ostrova ruský remorkér Vasilij Bech, který převážel zbraně včetně raketového systému Tor. Uvedlo to v pátek ukrajinské námořnictvo.

Foto: Profimedia.cz

Hadí ostrov v Černém moři

Článek

„Zasáhli jsme remorkér Vasilij Bech s raketovým systémem Tor na palubě. Loď převážela také munici a vojáky Černomořského loďstva na Hadí ostrov,“ uvedlo ukrajinské námořnictvo.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

O úspěšném útoku ukrajinského námořnictva informoval na Telegramu také gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

Na sociálních sítích se objevilo neověřené video ze zásahu. Zatím ale neexistuje žádný prokazatelný údaj, kdy bylo natočeno, ani to, zda zobrazuje zásah remorkéru Vasilij Bech.

Systém Tor, který se podle Ukrajinců na palubě nacházel, je raketový systém země-vzduch krátkého až středního dosahu. Je určen pro ochranu průmyslových objektů a pozemních vojsk před prostředky vzdušného napadení a průzkumu (letadla, vrtulníky, střely s plochou dráhou letu a bezpilotní průzkumné letouny).

V dubnu byl v Černém moři zničen ruský raketový křižník Moskva, který se svojí asi 500člennou posádkou býval vlajkovou lodí Černomořské flotily. Podle ukrajinské strany se loď potopila poté, co ji zasáhly protilodní střely Neptun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám