Hlavní obsah

Rusové začali na Ukrajině stavět novou železnici. Most na Krym prý není bezpečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové již údajně začali budovat novou železniční trať spojující Rostov na Donu s okupovaným poloostrovem Krym, jež má vést přes Mariupol. Tvrdí to ruská okupační správa. Trať má podle ní sloužit jak vojenským potřebám, tak k přepravě obilí, železné rudy či uhlí.

Foto: Profimedia.cz

Doprava přes Krymský most (na snímku) je v současnosti podle okupačních úřadů nebezpečná, i proto Rusové staví novou železnici

Článek

O začátku výstavby nové železnice informoval agenturu RIA Novosti šéf Ruskem nastolené správy v ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balickyj. Uvedl, že výstavba už začala „z doněcké strany“ na východní Ukrajině.

Současná železniční trať z Rostovské oblasti směrem na Ruskem okupovaný poloostrov Krym prochází přes město Záporoží, které je pod kontrolou Kyjeva. Nová trať podle Balického povede nedaleko od pobřeží Azovského moře přes Ruskem kontrolované lokality Jakymivka, Berďansk a Mariupol.

Rusko slibuje odvetu za Krymský most. Tvrdí přitom, že se nic nestalo

Válka na Ukrajině

Nová železniční trať by měla „vyřešit vojenské cíle“, sdělil Balickyj. „Zejména poslouží vývozu obilí na kontinent, železné rudy, železného šrotu, uhlí a mnoha dalších surovin, které je potřeba dopravit do velké země,“ uvedl představitel ruské okupační správy.

Ukrajina už v minulosti opakovaně obvinila Rusko, že z okupovaných území vyváží obilí a další přírodní bohatství.

„Jezdit přes Krymský most je nejenom dlouhé, ale v současnosti i nebezpečné,“ uvedl také Balickyj ohledně další železniční trati, která vede z Krymu přes Krymský (Kerčský) most do Krasnodarského kraje na jihu Ruska.

Ukrajinská armáda od začátku ruské invaze několikrát na Krymský most zaútočila a doprava musela být přerušena.

Most na Krym byl uzavřen, stoupal z něj hustý dým. Jen cvičení, uklidňují Rusové

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám