Hlavní obsah

Z Ruska ohrožují naši demokracii, všechno, reagoval na odhalení českých zpravodajců nizozemský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to hrozba pro naši demokracii, svobodné volby a svobodu slova, je to ohrožení všeho. Ostrými slovy reagoval nizozemský premiér Mark Rutte na zjištění české Bezpečnostní informační služby o tom, že evropští politici inkasovali peníze výměnou za to, že budou šířit ruskou propagandu. Zaplacení politici měli pocházet i z Nizozemska.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Bezpečnostní informační služba ve středu informovala o tom, že v Česku odhalila síť osob financovanou z Ruska, která chtěla ovlivnit politické dění v evropských zemích. Premiér Petr Fiala pak informoval o tom, že na národním sankčním seznamu přibyli politik a podnikatel Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, politik Arťom Pavlovič Marčevskyj a společnost Voice of Europe, která provozuje stejnojmenný internetový portál. Ten je v Česku zaregistrován na polského občana.

Portál měl být nicméně kontrolován z Ruska a za úkol měl destabilizovat Evropu, oslabit pomoc Ukrajině a ovlivnit nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu. Peníze měly směřovat k politikům Nizozemska, Belgie, Německa, Francie, Maďarska a Polska výměnou za to, že budou šířit ruskou propagandu.

Poslanec AfD Bystroň měl dostat peníze od ruské organizace

Evropa

„Je dobře, že se tyto informace zveřejnily,“ uvedl pro web nltimes.nl k odhalení nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že to ukazuje na vysoké nebezpečí zahraničního vlivu. České informace označil za „velmi znepokojivé“ a „hrozbu pro demokracii, svobodné volby a svobodu slova“. Rutte neuvedl, zda měl tyto zprávy už dříve, podle něj je to věc nizozemských zpravodajských služeb.

Zareagoval i Geert Wilders, vítěz posledních parlamentních voleb, který ovšem zatím nesestavil vládu. Chce znát jména politiků, kteří ruské peníze přijali. Nizozemský ministr vnitra Hugo de Jonge a ministryně obrany Kajsa Ollongrenová sdělili, že jména nebudou zveřejňovat, protože je věc v šetření zpravodajských služeb. Kauzou už se zabývá i polská kontrarozvědka, belgické zpravodajské služby i Evropský parlament.

Zasáhli jsme proruskou síť v Česku. Fiala oznámil rozšíření sankčního seznamu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám