Hlavní obsah

Zasáhli jsme proruskou síť v Česku. Fiala oznámil rozšíření sankčního seznamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu rozšířila český sankční seznam o dva Rusy a jednu firmu. Pokoušeli se podle něj na českém území rozvíjet vlivovou operaci. Důkazní materiál k fungování dotyčných má prý přes 300 stran.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Briefing premiéra Petra Fialy (ODS) k vývoji inflace v Česku, 15. února 2024

Článek

„Rozhodli jsme se zařadit tři subjekty na vnitrostátní sankční seznam. Jde o dvě fyzické osoby a jednu právnickou osobu,“ oznámil po jednání kabinetu předseda vlády.

Podle premiéra je prvním sankcionovaným politik a podnikatel Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, jenž má být úzce napojen na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Řídí řadu vlivových aktivit a sítí z Ruské federace,“ uvedl Fiala. V Česku se pak snaží ovlivňovat společenský diskurz přes společnost Voice od Europe, která je onou právnickou osobou zařazenou na sankční seznam.

Druhou fyzickou osobou je politik Arťom Pavlovič Marčevkyj, který se podle premiéra na těchto aktivitách také podílel.

„Tímto krokem jsme se rozhodli zasáhnout proruskou síť, která se na našem území pokoušela rozvíjet vlivovou operaci, jež by měla závažný dopad na bezpečnost České republiky. Působením této skupiny bylo vykonávat akce proti územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny. To chování, které je těmi sankcemi zasaženo, je pečlivě zadokumentováno. Důkazní balíček obsahuje přes 300 stran,“ přiblížil premiér a poděkoval Bezpečnostní informační službě (BIS) za její práci.

Podle něj se činnost přímo netýkala politické roviny Česka, byť se odehrávala i na našem území, ale sahala za hranice Česka, mířila třeba směrem k Evropskému parlamentu, což Fiala chápe jako potvrzení snahy Ruska dlouhodobě zasahovat a ovlivňovat demokratické procesy v Evropě. „S těmi informacemi a naším rozhodnutím budou pracovat i jiné země a instituce,“ uzavřel.

Situace je nejvážnější od 2. světové války, řekl šéf BIS po jednání s Pavlem

Domácí

Doposud měl sankční seznam šest členů. A to moskevského patriarchu Kirilla, ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy a podnik pro správu ruského majetku v zahraničí, pod který spadají ruské nemovitosti v Česku, včetně těch diplomaticky využívaných. Na seznamu byl také podnikatel Boris Obnosov, ale byl vyškrtnut poté, co byl zařazen na unijní sankční seznam.

Subjekty na seznamu mají zakázaný vstup do Česka a pobyt na našem území, jakékoliv finanční operace v zemi a Finanční analytický úřad (FAÚ) jim taktéž zmrazí případný majetek. Umožňuje to tzv. Magnitského zákon, který prosadil Lipavský, a je účinný od začátku loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám