Hlavní obsah

Válka na Ukrajině je ve strategickém patu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestiovyč přiznal, že válka se ocitla ve strategickém patu. Řekl to ve vysílání diskusního pořadu Fejgin Live.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ukrajinští vojáci u Bachmutu na obrněném transportéru BTR

Článek

„Co vidíme, je strategický pat,“ řekl Arestovyč, když hodnotil vývoj situace na frontě za poslední měsíc. Dokumentoval to srovnáním průběhu frontové linie z 10. července a 15. srpna. „Nedošlo ke strategickým změnám, ne že by tu nebyly pohyby, ale jsou to mikroskopické pohyby. Za měsíc a pět dní nic. Prostě nic.”

„Ruské síly dosáhly během posledního měsíce jen minimálních úspěchů při postupu a někde jsme postoupili my,“ dodal Arestovyč a zmínil, že v posledních dnech neslaví Rusko žádné úspěchy.

„Nic se nestalo ani v Charkově, ani ve směru na Slovjansk, ani na Siversk, kde jen trochu postoupili na jih, nezaútočili na Bachmut, na Nju Jork, jen změnili směr. U Pisků taky nic, v Chersonské oblasti taky ne,“ řekl poradce a dodal, že se v Chersonské oblasti podle něj podařilo zlikvidovat ruský pokus o protiútok.

Podle generálního štábu pokračuje ostřelování

Arestovyčova slova potvrdila i čtvrteční svodka ukrajinského generálního štábu. Rusové soustřeďují své síly na hranicích s Ukrajinou a ve většině oblastí dál těžce ostřelují ukrajinské pozice. O útoky se pokusili na jednom místě směrem na Kramatorsk a hned na sedmi směrem na Bachmut. Všechny ale byly odražené stejně jako pokus o průlom u Doněcku směrem na Pervomajské.

Britská vojenská rozvědka už minulý týden uváděla, že ve většině oblastí Rusové za měsíc postoupili pouze o tři kilometry, jen u Bachmutu o deset.

Rusko postupuje na Ukrajině hlemýždím tempem, chybí mu pěchota

Evropa

Rusko stahuje letadla z Krymu do bezpečnějších oblastí

Arestovyč také uvedl, že se postupně vyhodnocují ztráty ruské letecké techniky při výbuších na ruských základnách.

Podle ukrajinského ministerstva obrany Rusové na Krymu přesouvají svá letadla: „Rusové po nedávných úderech naléhavě přesouvají svá letadla a vrtulníky. Okupanti provádějí opatření k částečnému přesunu vybavení z předsunutých základen na Krymu na záložní letiště a na letiště na území Ruské federace.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám