Hlavní obsah

Rusko postupuje na Ukrajině hlemýždím tempem, chybí mu pěchota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

Byť Rusko posiluje v obavách z ukrajinské protiofenzivy své pozice na jihu, daří se mu postupovat i na Donbasu, uvedla v úterý britská vojenská rozvědka. Nejúspěšnější jsou jeho jednotky u Bachmutu, kde za měsíc postoupily spolu se separatisty o deset kilometrů. Problémem je nedostatek kvalitních pěších jednotek.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinci pálí z raketometu BM-27 Uragan.

Článek

„Za posledních 30 dní ruské útoky směrem k městu Bachmut představují nejúspěšnější směr na Donbasu, nicméně Rusko dokázalo za tu dobu postoupit jen o deset kilometrů,“ uvedla britská rozvědka v pravidelné zprávě.

„V dalších sektorech na Donbasu, kde se Rusko pokouší o průlom, nepostoupily jeho síly za třicet dní o více než tři kilometry, celkem jistě výrazně méně než plánovaly,“ dodala britská rozvědka.

Zmínila, že ruská taktika nepřinesla úspěch: „Navzdory trvalému silnému použití dělostřelectva v oblastech, Rusko nebylo schopno vytvořit schopnou pěchotu v dostatečném počtu, aby zajistila mnohem podstatnější postup.“

Ukrajinský generální štáb se o ruském postupu ve svodce nezmiňuje, uvádí pouze místa, která ruské jednotky ostřelovaly a kde se pokusily o útok, u Bachmutu to bylo Zajcevo, průzkum bojem pak prováděly i u Veselého, Jakovlivky a v samotném Bachmutu.

Rusové se pokusili i o útok nedaleko Doněcku u Avdijivky a Krasnohorivky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám