Hlavní obsah

V4 už není homogenní silou, která by v EU protlačila svůj záměr, řekl ministr Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doby, kdy všechny země Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) měly stejný názor na spoustu zahraničněpolitických či unijních záležitostí, jsou pryč. V4 už není homogenní silou, která by si díky své jednotnosti dokázala v EU protlačit nějaký svůj záměr. Zároveň se ale v bloku, který nemá žádné institucionální zakotvení, dá spolupracovat na mnoha společných akcích, plánech a projektech. V rozhovoru to ČTK řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Dvořák

Článek

V4 v poslední době nepůsobí tak jednotně, jako tomu bylo dříve. Státy se například rozešly v názoru na reformu migračních pravidel EU, kdy Polsko a Maďarsko byly zásadně proti, zatímco Česko návrh podpořilo. Premiér Petr Fiala (ODS) poté i velmi kriticky přístup daných zemí zhodnotil.

Speciálně, co se týče migračního paktu, ale Dvořák míní, že toto téma využívají vlády i při předvolebních kampaních, přičemž v Polsku se parlamentní volby blíží. „Migrační karta, ať se nám to líbí, nebo nelíbí, je nesmírně efektivní. Hraje ji i u nás opozice brutálním, odporným způsobem, jsou to primitivní, zjednodušující, zkratkovité výkřiky,“ kritizoval ministr. „Takže si myslím, že současná polská vláda se snaží sáhnout si do tohoto rezervoáru hlasů,“ uvedl. Doufá, že po volbách se rétorika zklidní a začne se hledat konsensus.

Podle Dvořáka se v poslední době čím dál víc stávalo, že se pod značkou V4 skrývaly zájmy jednotlivých zemí, zejména Maďarska. „To už byla neudržitelná situace,“ míní. Čtyři země spolu budou nadále komunikovat a jednat, postupně rostoucí vzdálenost politických pohledů ale vede k tomu, že by výsledky daných jednání neměly být vydávány za jednotný postoj. Česko aktuálně V4 rok předsedá, počet společných akcí se ale snižuje.

Dvořák: Pokud nezachráníme Ukrajinu, další na řadě jsme my

Domácí

Dvořák kritizoval výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, který se o Slovensku nedávno vyjádřil jako o „odtržené části země“. „To už je skutečně za hranou,“ míní Dvořák. Na druhou stranu by bylo podle něj dobře, kdyby se sešli premiéři zemí V4 a Orbánovi své výtky sdělili. „Možná to takhle i může fungovat, ale ochota se stýkat při takhle vyhraněné rétorice jednoho či dvou ze čtyř aktuálních lídrů se bude snižovat,“ dodal Dvořák.

Zatímco se nedávno premiér Fiala kriticky vyjadřoval k Polsku v souvislosti s migrační reformou, na nedávném společném jednání vlád v Katovicích hovořil o dobrých vztazích. „Respektuji a uvědomuji si potřebu, touhu, záměr předsedy vlády udržovat s Polskem co nejpřátelštější vztahy i za cenu toho, že občas spolkneme něco, co se nám úplně nelíbí. Je to určitě i díky ideové a politické blízkosti těch lídrů,“ míní Dvořák.

Bere to za otázku priorit v době, kdy aktuální ruská invaze na Ukrajině znamená zprostředkovaně akutní ohrožení ze strany Ruska i pro další země. „Polsko je tak jednoznačné ve vztahu k Rusku, že v tuhle chvíli je to pro nás velmi potřebný partner,“ míní Dvořák. V takovém případě je podle něj snaha nevyhrocovat některé záležitosti, v nichž třeba obě země nejsou v úplném souladu. „Budeme se snažit hledat nějaký kompromis nebo nějaké přijatelné mírové řešení. Maďarsko v tuhle chvíli takovou kvalitu nenabízí,“ dodal ministr.

Chtěl bych, aby už Rusko prosilo na kolenou, řekl ministr Dvořák

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám