Hlavní obsah

Dvořák: Pokud nezachráníme Ukrajinu, další na řadě jsme my

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud nezachráníme a nepodpoříme Ukrajinu, další na řadě jsme my, zdůraznil v neděli ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). V pořadu Partie na CNN Prima NEWS také komentoval vzpouru Jevgenije Prigožina v Rusku. Podle ministra šlo o „dobře připravený scénář“. Zároveň upozornil, že z výsledků ho ale mrazí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Článek

„Pokud nezachráníme a nepodpoříme Ukrajinu, další na řadě jsme my, s tím se nedá nic dělat,“ upozornil v pořadu Dvořák. Ten zároveň apeloval na to, že Česko má Ukrajině pomáhat.

Reagoval tak na slova poslance ANO Radka Vondráčka, který vyzýval, aby Česká republika měla reálnou politiku. „Tu teď nemáme. Máme aktivisty ve vládě a na ministerstvech,“ myslí si.

Narážel tak na tweet ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který k víkendovému pokusu wagnerovců o vzpouru v Rusku na sociální sítě napsal, že jeho plánovaná dovolená na Krymu bude dříve, než si myslel.

Černochová: Situace v Rusku se jeví jako občanská válka

Domácí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu zase uvedla, že vede válku Rusko s Ruskem a není to nic překvapivého. „Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů,“ napsala.

Dvořák k tomu řekl, že sám se zdržoval, aby dění v Rusku komentoval. „Na druhou stranu aktivistické nebo aktivní komentování mi nepřijde špatné,“ hájil kolegy z vlády.

„Máme velmi reálnou a velmi zásadovou politiku. Na rozdíl od jiných politických subjektů, strany vládní koalice nelavírují. Mají úplně jasno, kdo je útočník a kdo je oběť a komu musíme pomáhat,“ zdůraznil v pořadu. „Důležitý vzkaz je, že podporujeme Ukrajinu a pomáháme a fandíme Ukrajině proti agresi z Ruska,“ dodal.

„V Rusku to byl dobře připravený scénář“

Podle ministra pro evropské záležitosti šlo během víkendové vzpoury Wagnerovy vojenské společnosti pod vedením Prigožina pouze o hru. „Pojmenoval jsem si to ‚komedie finita‘ – byl to velmi dobře připravený scénář, jak se dostali k Moskvě bez výstřelu, až po údajný telefonát,“ popsal.

Z výsledků ho prý mrazí. „Z toho, že celým výsledkem operace bude, že se 25 tisíc žoldáků přemístí do Běloruska, a tím pádem i blíže ke Kyjevu. Ač si můžeme myslet cokoliv, chování Prigožina je nevysvětlitelné,“ podotkl. Dodal, že o tom, jak to bude pokračovat, nechce spekulovat.

Chtěl bych, aby už Rusko prosilo na kolenou, řekl ministr Dvořák

Válka na Ukrajině

„Může to být tak, že se Prigožin zbláznil, ale já bych na to moc nevsázel. Jeho chování je nevysvětlitelné,“ řekl Dvořák.

Prigožin se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády, obsadil jihoruský Rostov na Donu a konvoj wagnerovců mířil v sobotu do Moskvy. Putin hovořil o „dýce vražené do zad“ a ozbrojené vzpouře.

Večer ruský tisk informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny. Kreml poté oznámil, že Prigožin se v rámci dohody přestěhuje do Běloruska.

Putinova pozice je mnohem méně pevná, než se zdálo, všímají si světová média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám