Hlavní obsah

V ukrajinském domě zničeném ruskou palbou zemřelo 47 lidí

– Kyjev

Na 47 stoupl počet obětí ruského ostřelování obce Časiv Jar u Bachmutu, uvedla ve středu mluvčí vojenské správy Doněcké oblasti Tetjana Ihnatčenková. Pětipodlažní dům byl v sobotu večer zasažen ruskou balistickou raketou Iskander.

Foto: State Emergency Services Of Ukraine, Reuters

Záchranáři na místě zasaženého domu v Časiv Jaru

Článek

V devět ráno bylo už známo, že si útok vyžádal 46 mrtvých, jejichž těla byla vyproštěna z trosek. V 9:48 bylo z trosek vytaženo tělo další ženy, uvedl správce oblasti Kyrylo Tymošenko. Jednou z obětí je devítiletý chlapec.

Během záchranných prací se podařilo dostat z trosek také devět přeživších.

Ruské rakety zničily obytný dům na Donbasu, předpokládá se 40 obětí

Evropa

„Trosky jsou odstraněny asi z 85 procent. Záchranáři uvádějí že dnes by měli dokončit záchrannou akci,“ uvedla Ihnatčenková v přímém přenosu. Zatím bylo odstraněno přes 420 tun trosek.

Dům byl po zásahu zcela zničen. Původně se uvádělo, že byl zasažen raketami ze salvového raketometu BM-27 Uragan, ale poté bylo upřesněno, že šlo o balistickou raketu Iskander, vyplynulo z vyjádření ruského ministerstva obrany.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Trosky zasaženého pětipodlažního domu v Časiv Jaru

Časiv Jar čelil v sobotu opakovanému ostřelování, zasaženo bylo už ráno nádraží, kde shořela nádražní budova. Přes Časiv Jar vede železniční trať z Kramatorsku do Bachmutu, který se pokoušejí dobýt ruské jednotky.

V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při útoku na Časiv Jar byly zničené více než tři setniny „ukrajinských nacionalistů”: „Vysoce přesnou pozemní zbraní bylo na území obce Časiv Jar zničeno místo, kde byla dočasně dislokována 118. brigáda ukrajinské teritoriální obrany.“

Mykolajiv a Charkov čelily raketovým útokům, v Časiv Jaru stoupl počet obětí na 35

Evropa

Spojením vysoce přesné pozemní zbraně, se označují naváděné rakety země-země, většinou jde o Iskandery.

Útoky na civilní objekty považuje mezinárodní právo za válečný zločin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám