Hlavní obsah

V Rusku poslali za mříže vojáka Spojených států, dalšího Američana odsoudili v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dálnovýchodním Vladivostoku soud poslal do vazby seržanta armády Spojených států, oznámila ruská média s odvoláním na ministerstvo vnitra. Čtyřiatřicetiletý Američan jménem Gordon Black podle nich čelí obvinění, že okradl a zbil o dva roky mladší ženu, s níž udržoval poměr. Bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby později řekl, že o tomto incidentu ví. Další Američan byl v úterý v Moskvě odsouzen za výtržnictví.

Foto: Profimedia.cz

Americký voják Gordon Black se svou přítelkyní na snímku zveřejněném ruským telegramovým kanálem Shot

Článek

Black podle americké stanice NBC odcestoval do Vladivostoku bez vědomí svých nadřízených. V Jižní Koreji, kde sloužil, potkal ruskou dívku, se kterou navázal vztah a později s ní udržoval on-line komunikaci. V době, kdy mělo jeho nasazení v Jižní Koreji končit a Black se chystal na návrat na základnu Fort Cavazos v Texasu, odletěl za svou přítelkyní do Ruska. Podle tamních médií tam dorazil 10. dubna.

Black má přitom ve Spojených státech manželku, napsal ruský telegramový kanál Shot.

Později prý mezi oběma milenci došlo ke konfliktu. „Po jeho odchodu dívka zjistila, že jí chybí peníze, a obrátila se na policii,“ cituje ruský list Kommersant ze zprávy ruského ministerstva vnitra.

Ruský soud poslal Američana na 21 let do vězení za to, že měl zneužívat děti v Texasu

Evropa

Američana, který už měl podle ruských vyšetřovatelů koupené letenky a chystal se na návrat domů, ruští policisté zatkli v jednom z hotelů ve Vladivostoku. Soud ho pak poslal do vazby, kde setrvá přinejmenším do 2. července.

Viní ho, že milenku okradl a zbil

„Dne 3. května Okresní soud v Pervomajském okrese rozhodl o preventivním opatření v podobě zadržení Gordona Blacka do 2. července 2024,“ citoval ruský deník soudní mluvčí Jelenu Oleněvovou s tím, že americký voják je obviněn z krádeže, která způsobila „značnou škodu“. Podle ruských zákonů mu tak hrozí až pět let vězení, podotkl list.

Muž čelí nejen nařčení z toho, že ukradl 200 tisíc rublů (zhruba 51 tisíc Kč), ale viní jej také, že ženu zbil, napsal s odvoláním na své zdroje list Izvěstija.

Americká diplomacie oznámila, že poskytuje zatčenému vojákovi konzulární podporu. Spojené státy přitom svým občanům doporučují do Ruska nejezdit s ohledem na riziko, že budou neprávem zadrženi.

„S Putinem se táhne dlouhá historie zadržování amerických občanů jako rukojmích. Varování všem Američanům - jak už řeklo ministerstvo zahraničí - cestování do Ruska není bezpečné,“ reagoval na případ na sociální síti X republikánský kongresman a šéf zahraničního výboru Michael McCaul.

Opilý učitel se prý vloupal do knihovny

V úterý také ruská média oznámila, že v Moskvě byl k deseti dnům za výtržnictví odsouzen americký učitel angličtiny jménem William Nycum, který do Ruska přicestoval na turistické vízum.

„Opil se a pohádal se s přáteli v baru. Řekl, že byl unesen, ale odjel taxíkem. Pak rozbil okno u dětské knihovny, vlezl dovnitř a usnul,“ citoval list Izvěstija nejmenovaný zdroj s tím, že bezpečnostní kamera zachytila Nycuma, jak se „částečně nahý“ do knihovny dobýval. Incident se podle listu odehrál už 2. května.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nyní na bodu mrazu. V úterý byl v Rusku inaugurován staronový prezident Vladimir Putin. Spojené státy stejně jako množství dalších západních zemí s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu a vzájemné napjaté vztahy na událost svého oficiálního zástupce nevyslaly.

Mlčení a práce za šicím strojem. Rusové ukázali vězněného Američana Whelana

Evropa

Výběr článků

Načítám