Hlavní obsah

Mlčení a práce za šicím strojem. Rusové ukázali vězněného Američana Whelana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové na ojedinělých záběrech ukázali Američana Paula Whelana, který si v zemi odpykává 16letý trest za údajnou špionáž. Muž v šedém vězeňském mundúru na záběrech sedí za šicím strojem a reportérovi ruské státní stanice RT vysvětluje, že nemůže odpovídat na žádné otázky. Bratr vězněného řekl, že bachaři za to později Whelana potrestali.

Rusko zveřejnilo záběry odsouzeného bývalého člena americké námořní pěchoty Paula Whelana z ruského vězení.Video: AP

 
Článek

„Chápete, že když říkám, že nemůžu poskytnout interview, tak nemohu odpovídat na žádné otázky,“ říká s omluvným výrazem Whelan štábu RT. Na zveřejněných záběrech se objevuje v různých částech věznice - za šicím strojem, v kantýně či na vězeňském dvoře.

„Dnes jsem poprvé od června 2020 viděl, jak vypadá,“ řekl bratr vězněného David Whelan s tím, že štáb ruské televize Američana ve věznici navštívil v květnu. Dodal, že bachaři se odsouzenci později „pomstili“ za to, že reportérovi odmítl odpovídat na otázky.

Foto: AP

Rusko zveřejnilo záběry odsouzeného bývalého člena americké námořní pěchoty Whelana z ruského vězení.

Whelan – který je občanem Spojených států, Irska, Británie i Kanady - byl zatčen v moskevském hotelu v prosinci 2018, o dva roky později byl odsouzen k šestnáctiletému vězení za údajnou špionáž.

Bývalý příslušník americké námořní pěchoty obvinění vehementně popírá. „Byl jsem zatčen za zločin, který se nikdy nestal. Nerozumím tomu, proč tu pořád jsem,“ řekl minulý rok stanici CNN.

Bratr vězněného v polovině srpna řekl, že Paulu Whelanovi se podařilo telefonicky mluvit s americkým ministrem Anthony Blinkenem.

Ačkoliv Washington nadále usiluje o návrat Whelana do USA, rodina se podle bratra odsouzeného připravuje na to, že Paul si možná bude muset v Rusku odpykat celý trest.

Foto: Brigitte Gabriel/Twitter

Paul Whelan na archivním snímku

Kreml by podle CNN výměnou za bývalého člena americké námořní pěchoty Whelana a Evana Gershkoviche, novináře a dalšího Američana drženého v Rusku za údajnou špionáž, mohl chtít ruské agenty držené v zahraničí.

Spojené státy však nyní žádné ruské špiony nevězní, a pokud by se taková výměna měla uskutečnit, USA by musely požádat partnerské země, aby vydaly agenty vězněné u nich.

Loni v prosinci například USA s Ruskem vyměnily ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, kterou ruské úřady zatkly, když u ní na letišti našly náplně do elektronické cigarety obsahující konopný olej, a odsoudily ji k devíti letům vězení.

CNN: Rusko za propuštění Whelana chtělo Rusa odsouzeného v Německu za vraždu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Paul Whelan

Výběr článků

Načítám