Hlavní obsah

V mykolajivské márnici už není kam dávat těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší márnice v ostřelovaném jihoukrajinském přístavu Mykolajiv čelí nebývalému náporu. Za poslední tři týdny jí prošlo více než sto těl padlých vojáků a čtyřicet těl civilistů, napsal britský list The Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla mrtvých vojáků v pytlích leží na ulici v MykolajivuVideo: Reuters

 
Článek

„Pracuji tu šest let, ale v životě jsem nic takového neviděl,“ řekl reportérovi stanice France 24 tamní zaměstnanec. Na venkovním dvorku márnice padal sníh na plastové pytle s těly čekajícími na odvoz. Z nedostatku místa je bylo nutné položit na zem.

Ostatky svého syna Eduarda sem přišla vyzvednout i žena jménem Irina. Když jí zřízenci pokynuli směrem k nahému mužskému tělu, propukla v pláč. „Bylo mu 22 let. Jak jste to mohli mému dítěti udělat?“ lkala.

Víc obětí než za pandemie

„Moje dítě je pryč. Žádný vnuk nebo vnučka. Nic. Můj život je teď prázdný,“ naříkala, zatímco ji odváděli příbuzní.

Jak víc trestat Rusko? Udělali jsme už vše, brání se Oracle

Software

Její syn, kadet u ukrajinských protivzdušných sil, byl nasazen u Charkova, matka se s ním nemohla telefonicky spojit téměř dva týdny. Nyní, když jeho tělo dopravili kvůli pohřbu do domovského města, si příbuzní převzali rakev, do níž před jejím uzavřením přidali složenou novou uniformu. Zatímco dodávka odvážela rakev, v dálce stále zněly rány dopadajících střel.

Podle ředitelky márnice Olgy Děruhynové nebylo tolik mrtvých ani na vrcholu koronavirové epidemie. Výpadky elektřiny a vody jsou navíc ve městě na denním pořádku a v některých jeho částech není elektřina.

Britové zvažují přesun svých antiraket v Polsku k ukrajinské hranici

Válka na Ukrajině

„Zůstáváme tu, protože v jiné zemi by bylo těžké začít znovu pracovat jako lékařka, nevím, jak bych vydělávala peníze. Pořád doufáme, že se podaří nějaká mírová dohoda,“ řekla Děruhynová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám