Hlavní obsah

Kadyrov oznámil velkou ofenzivu v Luhanské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov podle agentury RIA Novosti ohlásil rozsáhlou ofenzivu ozbrojenců samozvané Luhanské lidové republiky a svých čečenských bojovníků. Operace podle něj probíhá podél celé frontové linie.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s čečenskými bojovníky v Mariupolu

Článek

„Ofenziva je vedena od závodu Zarja ve vesnici Južnyj až po vesnici Vojevodivka,“ informovala ruská agentura.

Při rozsáhlém útoku se podle Kadyrova podařilo vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a „zahnat je o značnou vzdálenost zpět“. Pravdivost tvrzení „Putinova vojáka“, jak se Kadyrovovi, jenž je znám svou oddaností ruskému prezidentu, přezdívá, ale není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Peskov je v ostrém sporu s Kadyrovem

Válka na Ukrajině

Boje kvůli kořisti

Podle ukrajinské tajné služby ale čečenští bojovníci nepředstavují pro luhanské separatisty významnou posilu. Ukrajinci v této souvislosti připomínají, jak kadyrovci pohořeli na počátku března, kdy se pokusili o výsadek na letiště Hostomel nedaleko Kyjeva.

Některým čečenským oddílům se sice podařilo vystoupit z letadel, ale ihned se dostaly pod palbu na přistávací dráze. Ztráty kadyrovců se tehdy podle listu Ukrajinska pravda počítaly ve stovkách.

Na sociálních sítích se objevily i informace, že čečenští ozbrojenci se před několika dny u osady Kyselivka v Chersonské oblasti dostali do přestřelky s ruskou armádou.

Rusko se pokusí anektovat Donbas, tvrdí americký velvyslanec

Válka na Ukrajině

„TikTok vojáci“

Podle ukrajinské tajné služby konflikt údajně vypukl kvůli sporu o „válečnou“ kořist, kterou nakradli v ukrajinských vesnicích. Vojáci ruské armády pocházející z Burjatska si prý také stěžovali na nerovnost ohledně zapojení do bojových operací.

„Zatímco Burjati musí bojovat na frontě, Čečenci se hřejí v týlu,“ shrnul problém web 9GAG. Podle něj se přestřelky z každé strany zúčastnilo asi pět desítek vojáků. Výsledek střetu není znám a žádnou z informací nelze nezávisle ověřit, nicméně podle Oleksije Arestovyče, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta, „Burjati vyhráli, protože Čečenci jsou TikTok vojáci“.

Hanlivé označení „bojovníci z TikToku“ se pro kadyrovce vžilo kvůli videím na populární platformě, v nichž notně zveličují své válečné úspěchy. Realita je však často úplně jiná, jako u zmíněného výsadku na letišti Hostomel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám