Hlavní obsah

V EU sílí hlasy požadující ukončení přístupových rozhovorů s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pro ukončení jednání s Tureckem o vstupu do EU se v noci na úterý vyslovil místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff. Podpořil požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna i šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze, kteří k ukončení přístupových jednání vyzvali minulý týden a vysloužili si tím ostrou kritiku z Turecka.

Článek

Ukončení jednání s Ankarou by podle Lambsdorffa bylo „užitečné pro evropskou myšlenku”.

„Německo a Rakousko by nyní měly táhnout za jeden provaz a nedat souhlas s otevřením nových kapitol. To by byl faktický konec přístupového procesu,” uvedl tento člen vedení liberální Svobodné demokratické strany (FDP), která po posledních volbách poprvé od konce války nemá v německém parlamentu žádného poslance.

Rakouský kancléř Kern a ministr zahraničí Kurz jsou v současnosti asi nejhlasitějšími zastánci ukončení přístupových jednání s Tureckem. Jako důvod uvádějí rozsáhlé čistky po zmařeném pokusu o státní převrat v Turecku, které jsou podle nich namířenéy i proti kritikům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kteří s pučem nemají nic společného. [celá zpráva]

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu poté označil Vídeň za „metropoli radikálního rasismu”. [celá zpráva]

Vstup v nedohlednu

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v pátek uvedl, že jednání s Ankarou jsou sice ve slepé uličce, vyslovil se však proti jejich úplnému ukončení.

Přístupová jednání by měla pokračovat i podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela, a to i přesto, že podle něj Turecko nemá šanci se „v příštích deseti dvaceti letech“ stát členem EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenka je na tureckém seznamu pučistů

Expertka na Kypr slovenského původu Sylvia Tiryakiová se ocitla na seznamu údajných zahraničních pučistů, který šíří média podporující tureckého prezidenta...

Výběr článků

Načítám