Hlavní obsah

Útok v Berlíně prokázal, že Merkelová selhala, píše Time

– Berlín

Nikdo z německých politiků (krom těch z protipřistěhovalecké partaje AfD) to sice ještě nahlas neřekl, ale pondělní masakr v Berlíně naplno obnažil největší slabost kancléřky Angely Merkelové. Teď už je nad slunce jasné, že svou vstřícnou politikou do Německa importovala terorismus. A občané - zatím na sociálních sítích - právem žádají,aby jasně řekla, jak bude problém řešit, píše magazín Time na svém webu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Bylo to její rozhodnutí pustit minulý rok do Německa stovky tisíc migrantů, kteří mnohdy neměli ani pas, což policii znemožnilo zjistit alespoň to, o koho jde a odkud přichází,“ připomíná americký list.

Konfrontována s tragickými důsledky chaotické, prakticky nekontrolované imigrační vlny se kancléřka opět nedokázala k věci postavit čelem. Nepřiznala chybu a neslíbila, že se alespoň pokusí nabídnout řešení. Tak jako vždy teroristický útok pouze odsoudila jako „odporný čin“.

„Pokud se ukáže, že to udělal člověk, který v Německu požádal o azyl a o ochranu, bude to hrozné, bude to útok proti občanům, kteří pomáhají uprchlíkům. Milióny lidí včetně mne se ptají, jak je možné, že na vánočních trzích, které jsou oslavou života, dojde k vraždě? Na tuhle otázku odpověď nemám,” řekla Merkelová na úterní tiskové konferenci, na kterou čekal celý svět, a odešla. [celá zpráva]

Selhává úplně všechno

V Německu – pokud jde o kontrolu a zvládání migrace – přitom podle všeho selhávají všechny složky státního aparátu. Tunisan podezřelý z útoku na vánoční trh v Berlíně se v první řadě vůbec neměl stát účastníkem azylového řízení, protože pochází z takzvané bezpečné země a není proto důvod poskytovat mu v Evropské unii ochranu. Když už se jím stal a tajné služby ho sledovaly, bylo jejich úkolem identifikovat a eliminovat skutečné riziko.

Před stranickým sjezdem své strany CDU Merkelová přece jen trochu obrátila. Hovořila o zákazu zahalování a slibovala, že už opakování další masivní imigrační politiky nepřipustí. Zdálo se, že to zabralo. Průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že se jí daří získávat zpět ztracenou přízeň voličů. Otázkou je, zda to bude stačit i po masakru v Berlíně a Merkelová se stane počtvrté v řadě kancléřkou, táže se Time.

Reklama

Výběr článků

Načítám