Hlavní obsah

USA rozšířily sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Spojené státy zvyšují tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondělí rozšířily své sankce vůči vybraným ruským představitelům a firmám. Moskva podle Washingtonu vyostřuje provokacemi krizi na Ukrajině. Sankce rozšíří také Evropská unie.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Sankce byly rozšířeny na sedm dalších lidí a 17 společností, oznámil podle agentury Reuters Bílý dům. Je mezi nimi i bývalý vicepremiér, příslušník tajné služby KGB a nynější šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin. Na seznamu je dále i vlivný poslanec Alexej Puškov, který vede výbor pro zahraniční vztahy ve Státní dumě, vicepremiér Dmitrij Kozak a šéf technologické společnosti Rostec Sergej Čemezov.

„Cílem není pan Putin osobně. Cílem je změna jeho uvažování s ohledem na to, jak jeho současné kroky mohou dlouhodobě negativně dopadnout na ruskou ekonomiku,“ předznamenal při své návštěvě Filipín americký prezident Barack Obama. Doplnil, že nově se sankce budou vztahovat také na export technologií pro ruský obranný průmysl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozšíření sankcí chystá i EU

Sankce navazují na ty dříve přijaté. USA a Evropská unie po anexi Krymu zmrazily vybraným ruským zástupcům a firmám konta a majetky a zakázaly jim cesty na své území. Moskva reagovala přijetím vlastních sankcí.

O rozšíření sankcí jednali v pondělí v Bruselu také diplomaté členských států EU. Na seznamu má nově přibýt 15 lidí, uvedl server Financial Times. Jejich seznam bude zveřejněn v úterý.

Obama prohlásil, že stále doufá v diplomatické řešení krize na Ukrajině. Připustil však, že další sankce k tomu stačit nemusí. „Nevíme ještě, jestli to bude fungovat,“ uvedl.

Zvládneme to, prohlašují Rusové

Rusko tvrdí, že se sankcí nebojí. Naposledy to zopakoval premiér Dmitrij Medvěděv. [celá zpráva]

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v pondělí nové sankce označil za „nesmyslné, hanebné a odporné“.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Putin při projevu

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Z Ruska už také zaznělo, že firmy, které se z něj stáhnou, už se nemají vracet.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Medvěděv: Rusko zvládne dopad všech sankcí

Rusko je schopné minimalizovat dopad všech sankcí, kterým kvůli ukrajinské krizi čelí. V projevu k výroční zprávě o činnosti vlády to v úterý ve Státní dumě...

Výběr článků

Načítám