Hlavní obsah

Ukrajinský ministr vyloučil zamrznutí konfliktu s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Válka s Ruskem nepřejde v zamrzlý konflikt, jako tomu bylo na Donbasu po roce 2015. Tuto možnost vyloučil v rozhovor pro Hlas Ameriky ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Připustil vyčerpávání zdrojů.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

„Nedomnívám se, že by byla možná varianta zamrazení (konfliktu),“ řekl Reznikov. Nevyloučil však omezení bojů: „Možná je varianta snížení (bojové) aktivity v závislosti na sezoně.“

Naznačil, že probíhá opotřebovávací válka: „Současná válka je válkou zdrojů. Zdroje jsou samozřejmě vyčerpané na obou stranách, každá strana potřebuje čas na zotavení.“

Rusko utrpělo značné ztráty

Ministr obrany podotkl, že ruské jednotky podle různých zdrojů ztratily asi třetinu vojenského potenciálu, který měly v době útoku na Ukrajinu.

Podle něj ztratili Rusové asi 30 procent elitních jednotek, tedy výsadkářů, námořní pěchoty, sil speciálního nasazení, důstojníků a seržantů s věkovým průměrem 35 let. Podle Reznikova bylo na jejich přípravu potřeba 15 let .

Vzhledem k počtu ztracených letadel odhadl, že Rusko přišlo o tisícovku letců různé úrovně, což značí, že pilotní elita, které může létat v noci a provádět složité manévry, byla také ztracena a potřebuje obnovu“.

Rusko na Krymu ze zoufalství hledá viníky a zatýká

Evropa

„Proto je možné ochlazení (bojové) situace z hlediska možností bojových střetů. Zamrznutí toho, co lidé chtějí nazývat konfliktem, ale nevidím, protože to není konflikt. Je to válka. Válka o přežití. A my se budeme bránit, abychom přežili,“ uzavřel Reznikov.

Počet vojáků není třeba zvyšovat

Počet vojáků v ukrajinských ozbrojených silách je podle Reznikova dostatečný, protože byl mobilizován velký počet osob. Nyní se už mobilizují pouze specialisté. Zmínil i jací – jsou to především operátoři bezpilotních letadel, dělostřelci, signalisté a ajťáci: „Hlavně jsou zapotřebí specialisté, kteří dokáží rychle pochopit složité zbraňové systémy standardu NATO, jež nyní ukrajinská armáda dostává.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám