Hlavní obsah

Rusko na Krymu ze zoufalství hledá viníky a zatýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Šéf proruské správy okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov ve středu oznámil, že ruská tajná služba FSB tam rozbila buňku islámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír) a zadržela šest jejích členů. Oznámení přišlo den poté, co na Krymu došlo k několika nevysvětleným explozím. Rusové, kteří jsou na Krymu na rekreaci, ve velkých počtech odjíždějí.

Foto: Stringer, Reuters

Policejní auto na Krymu

Článek

Strana osvobození je v Rusku zakázaná a považovaná za teroristickou organizaci. Podle prohlášení FSB zadržení „prováděli činnost s úmyslem šíření teroristické ideologie na území naší země“ a v rámci tajných setkání do svých řad nabírali muslimské obyvatele Ruska.

Příslušníci tajných služeb šest lidí zatkli v Jaltě na jihu a Džankoji na severu Krymu.

Právě město Džankoj bylo přitom jedním z míst, kterým v úterý otřásly výbuchy, když tam explodoval vojenský sklad. Podle ruského ministerstva obrany šlo o sabotáže.

Kerčský most na Krym je nelegální stavba a půjde ke dnu, řekl Zelenského poradce

Evropa

Ruské tajné služby zatčení ve stejné oblasti s úterními výbuchy nijak nespojily, píše ruskojazyčný server BBC. Ukrajina, kterou Rusko vojensky napadlo, se k zodpovědnosti za výbuchy ani za předchozí údery na ruskou vojenskou základnu na Krymu oficiálně nepřihlásila.

Pooradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že šlo zřejmě o práci partyzánů, stejně jako exploze na letecké základně Saki, kde bylo zničeno minimálně devět ruských vojenských letadel. Ukrajinské útoky na ruské vojenské cíle na okupovaném Krymském poloostrově podle něj ale budou pokračovat. Dalším cílem ukrajinské armády by se podle něj mohl stát Kerčský most.

Konec kremelské legendy

Zpráva o zatýkání tak přichází v době, kdy incidenty na Krymu poškozují kremelskou legendu o bezpečnosti a nedobytnosti poloostrova pod ruskou správou. Ruští občané ale ujišťováním z oficiálních míst o tom, že jsou v bezpečí, příliš nevěří, do vnitrozemí odjíždějí v rekordních počtech.

Úprk Rusů z Krymu pokračuje. Přes Kerčský most projel rekordní počet aut

Evropa

Krym byl původně tatarský

Hizb at-Tahrír je v Rusku rozhodnutím nejvyššího soudu z února 2003 považována za teroristickou organizaci a její činnost je v zemi zakázaná. Ilegální je také v převážné většině arabských zemí, v Číně, Turecku a také v Německu, v řadě západních zemí ale může normálně fungovat.

Tato panislámská strana tvrdí, že usiluje o dosažení svých cílů pokojnými, nenásilnými prostředky. Chce sjednotit muslimské regiony v Rusku a v postsovětské Střední Asii v islámský chalífát.

Muslimské obyvatelstvo Krymu tvoří převážně Krymští Tataři. Právě jim poloostrov původně náležel, nacházel se na něm Krymský chanát napojený na Osmanskou říši, až do roku 1783, kdy Krym anektovalo Rusko.

Rusové ztrácejí na Krymu půdu pod nohama, symbol síly jim ničí exploze

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám