Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli klíčový most v Chersonu, když po něm jely ruské kamiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda ostřelovala v pondělí v Chersonu prostřednictvím raket vypálených ze zařízení HIMARS klíčový Antonivský most přes Dněpr. Ve chvíli útoku mělo přes most jet asi deset kamionů naložených municí. Raketa jeden z nich zasáhla. Na Twitteru kolují informace, že se část mostu zřítila, ale tuto informaci se zatím novinářům nepodařilo potvrdit.

Foto: Twitter/TV Nexta

Výbuch klíčového Antonivského mostu u Chersonu

Článek

Rusko útok přiznalo, ale vydalo jen informaci, že kvůli němu byly přerušeny práce na opravách vozovky, která byla poničena při předchozích útocích, a že bylo zraněno nejméně 15 lidí, píše agentura TASS.

„Kolem 13. hodiny udeřili ukrajinští vojáci z amerických raketových systémů HIMARS, aby se narušily práce na obnově vozovky Antonivského mostu. Zraněno je nejméně 15 osob z řad civilních zaměstnanců z místního opravárenského týmu,“ napsala TASS.

Most je nicméně pro civilní dopravu uzavřen a je využíván pro logistiku ruské okupační armády, civilisté tak na něm neměli co dělat.

Rusko se v okupované Chersonské oblasti potýká s poničenými mosty, které komplikují zásobování ruských vojsk v oblasti. Koncem července vyřadila ukrajinská armáda z provozu Kachovský most ležící taktéž v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny.

Antonivský most byl poničen hned několikrát, ukrajinská armáda na něj zaútočila třikrát mezi 19. a 21. červencem, dále 27. a 29. července a 4., 8. a 22. srpna.

Ruské vojenské vedení už prchlo z Chersonu, tvrdí Kyjev

Zahraniční

Ruskem dosazené vedení úřadů Chersonské oblasti tvrdí, že protivzdušná obrana zachytila většinu raket, takže se zabránilo kritické destrukci. Po ostřelování 27. července byl provoz na mostě přerušen kvůli následným opravám.

Úřady oznámily, že nosnost Antonivského mostu byla snížena ze 100 na pět tun kvůli poškození.

Ruské jednotky proto postavily v Chersonské oblasti dva provizorní mosty a spustily na řece Dněpr přívoz. Tímto způsobem se snažily kompenzovat ztrátu klíčových mostů, které poničila ukrajinská armáda.

Rusové ukradli loď a používají ji jako přívoz přes Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám