Hlavní obsah

Ruské vojenské vedení už prchlo z Chersonu, tvrdí Kyjev

Ruští vojenští velitelé už z větší části opustili Cherson, nechal se slyšet Jurij Sobolevskyj, zástupce šéfa této oblasti na jihu Ukrajiny. Ukrajinské dělostřelectvo podle něj zničilo mosty přes Dněpr a ostřeluje i všechny hlavní silniční tahy.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„To byl zjevně hlavní důvod, proč vojenské vedení opustilo Cherson. Většina už je pryč,“ řekl Sobolevskyj ruskojazyčné verzi webu stanice BBC.

„Orkové (ukrajinský výraz pro ruské okupanty – pozn. red.) nemají žádnou cestu pro zajištění logistiky pro vojenskou skupinu v těsné blízkosti Chersonu,“ dodal.

Ukrajinská armáda je efektivní, uvedl Pentagon. Stáhl vyjádření o útoku na letiště na Krymu

Evropa

Ruské ministerstvo obrany naopak v pondělí mimo jiné informovalo o zničení jednoho z ukrajinských velitelských stanovišť v tomto regionu, šéf proruské vojensko-občanské správy Chersonské oblasti pak ujistil, že referendum o připojení regionu k Rusku je nadále v plánu.

„Referendum o sebeurčení Chersonské oblasti se uskuteční bez ohledu na postoj Američanů, kteří by se raději neměli míchat do našich věcí,“ řekl Kirill Stremousov ruské agentuře RIA Novosti.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková mezitím vyzvala zbývající obyvatele Chersonské oblasti, aby odešli, pokud mohou. Dala zároveň najevo, že s bleskovým osvobozením regionu nepočítá ani Kyjev. „Evakuujte se. Přijde tvrdá zima. Chceme vás ochránit před zimou a ruskými okupanty,“ vzkázala.

Rusům popadaly stožáry, které měly vést na Krym elektřinu ze Záporoží

Válka na Ukrajině

Boje v Donbasu

Ukrajinská armáda v pondělí hlásila odražení čtyř ruských útoků ve směrech na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbasu na východě Ukrajiny a na Novopavlivku na jihu země, v případě Bachmutu však o den dříve připouštěla částečný postup ruských sil.

Zprávy o ostřelování přicházely včera opět z řady měst poblíž fronty, raněné po ruských vzdušných úderech hlásil mimo jiné Charkov či Mykolajiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám