Hlavní obsah

Ukrajinka chtěla v Polsku na potrat kvůli hrozbě narození postiženého dítěte. Nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ukrajinská gynekoložka Myroslava Marčenková se rozhodla po prvním bombardování Kyjeva emigrovat. Ke stejnému kroku přiměla i jednu svou pacientku, která se však chystala na potrat, protože byla velká pravděpodobnost, že porodí dítě s Downovým syndromem. V Polsku však prodělat interrupci nemůže, napsal list The Guardian.

Foto: AP

Kvůli zákazu interrupcí se v Polsku demonstruje.

Článek

„Volala mi a řekla: ‚Panebože, nevím, co dělat, protože čas běží. A nechci vychovávat toto dítě, protože je válka. Nemohla bych to zvládnout,‘“ tlumočila Marčenková listu vyjádření těhotné ženy.

Poprvé si tak plně uvědomila, jaký dopad mohou mít na lidi tvrdé polské protipotratové zákony.

Marčenková, která měla v Kyjevě soukromou kliniku, proto doporučila své pacientce, aby odjela do České republiky.

Středověk v Polsku trvá. Vyjmout mrtvý plod nesměli, tak čekali, až zemře i dvojče. Matka nepřežila

Evropa

List poznamenal, že Polsko a Ukrajina mají částečně společnou historii a kulturu, ovšem silně se odlišují v přístupu k umělému přerušení těhotenství.

V Polsku je umělé přerušení těhotenství nemožné a přístup k antikoncepci je tam nejhorší ze všech evropských zemí.

Ukrajinka Oksana Lytvyněnková, které bojuje za práva žen na potrat a žije už 16 let v Polsku, řekla listu, že uprchlice si většinou vůbec neuvědomují, že po přechodu hranice ztrácejí přístup k interrupci.

„Jsou naprosto nepřipravené na situaci tady, neznají zákony. Dokonce i když některá četla nějaký článek o interrupci v Polsku, mnohé si myslí, že tady sice nedělají interrupce na přání, ale když je tu dobrý důvod, udělají ji,“ uvedla Lytvyněnková.

Těhotná žena v Polsku se po diagnóze zhroutila. Nemocnice legální interrupci odmítla

Evropa

Přiznala, že problém je velmi citlivý a je těžké o něm běženkyně informovat, protože nechce vystavovat traumatům ženy, které jsou rády, že se dostaly do bezpečí před válkou.

Ukrajinky v nouzi

Marčenková, která v Polsku spolupracuje s organizací Federa hájící práva žen, by ráda zřídila v zemi krizovou linku v ukrajinštině pro ženy, které řeší po útěku před válkou otázky reprodukce.

Uvedla, že Federa přijímá asi deset hovorů denně a desetina z nich se týká umělého přerušení těhotenství.

Některé ženy volají kvůli tomu, že se jako běženkyně necítí schopné vychovávat čerstvě narozené dítě.

Polsko zavede registr těhotných, má bránit pokoutním potratům

Evropa

„I když je válka, reprodukční otázky jsou tu stále, zvláště když mnoho žen není schopno si zajistit antikoncepci,“ uvedla Marčenková s narážkou na její obtížné opatření v Polsku.

Skupina Aborcyjny Dream Team, který zařizuje dovoz potratových pilulek z ciziny, uvedla, že se na ni obrátilo už 158 Ukrajinek, které požádaly o pomoc s potratem.

Reklama

Výběr článků

Načítám