Hlavní obsah

Středověk v Polsku trvá. Vyjmout mrtvý plod nesměli, tak čekali, až zemře i dvojče. Matka nepřežila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko je šokováno případem Agnieszky, která ve 37 letech zemřela při porodu na sepsi. Doma po ní zůstaly tři děti. Žena čekala dvojčata, přišly ale komplikace a jeden plod zemřel. Lékaři v nemocnici v Čenstochové ale odmítli odebrat mrtvý plod, protože zákon v Polsku tento výkon zakazuje. Čekalo se tedy, až ustanou životní funkce také u druhého plodu.

Foto: Profimedia.cz

Protest v Krakově kvůli smrti sedmatřicetileté Agnieszky

Článek

Vyčkávací taktika lékařů měla tragickou dohru, žena bohužel zemřela, píše server Wiadomości.

Tragédie odstartovala vloni krátce před Vánocemi. Agnieszka byla přijata na gynekologické oddělení Zemské nemocnice v Čenstochové 21. prosince.

Byla v prvním trimestru (prvních 13 týdnů těhotenství) a vyšetření prokázala, že čeká dvojčata. V nemocnici skončila s velkými bolestmi břicha, únavou a zvracením.

„Její potíže se stupňovaly. Předtím jí lékaři tvrdili, že to k těhotenství, a zvláště když čeká dvojčata, patří,“ uvedla rodina ženy.

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Evropa

Stav Agnieszky se ale stále zhoršoval a 23. prosince zemřelo první z dvojčat. Příbuzní uvedli, že lékaři odmítli provést zákrok, kterým by mrtvý plod z těla vyjmuli, protože by se jednalo o potrat a ten je v Polsku přísně zakázán.

Rozkládající se těla synů jí nechali v děloze

Lékaři zvolili vyčkávací taktiku. Server napsal, že Agnieszka měla následujících sedm dní nosit v lůně mrtvé dítě. Druhé dvojče zemřelo 29. prosince a teprve po dalších dvou dnech, a to 31. prosince, byl proveden potrat.

„Po celou tuto dobu v ní byla ponechána rozkládající se těla nenarozených synů. Nemocnice ale nezapomněla informovat kněze, aby se dostavil na oddělení kvůli pohřbu dětí,“ uvedla rodina ženy.

Zdravotní stav Agnieszky se ale horšil. Podle její rodiny ženu zasáhla sepse.

„Když byla přijata do nemocnice, CRP test ukázal sedm jednotek, den před smrtí to bylo již 157,31. Informace o sepsi ale nikde v dokumentech nejsou. Její životní funkce se zhoršovaly,“ popsala rodina.

Polsko zavede registr těhotných, má bránit pokoutním potratům

Evropa

Zástava srdce postihla ženu letos 23. ledna, ale zdravotníkům se jí podařilo zachránit.

„O den později Agnieszka upadla do agónie. Většina orgánů jí přestala fungovat. Byla převezena do nemocnice v Blachownii. Tamější lékaři nám teprve vysvětlili, co se stalo,“ uvedli příbuzní. Agnieszka zemřela v úterý 25. ledna.

Rodina viní nemocnici

Rodina ženy obviňuje z její smrti nemocnici v Čenstochové. Ta se brání a vydala prohlášení k jejímu úmrtí.

„Po smrti prvního dítěte byl přijat vyčkávací stav vzhledem k tomu, že byla šance na záchranu druhého dítěte. Přes snahu lékařů zemřel i druhý plod,“ píše nemocnice v prohlášení.

Okamžitě poté podle nemocnice padlo rozhodnutí na ukončení těhotenství. Lékaři zahájili mechanickou a farmakologickou indukci.

Navzdory výše uvedeným opatřením pacientka nereagovala a potrat se provedl až 31. prosince v celkové narkóze.

Poláky pobouřila smrt těhotné ženy v nemocnici. Viní z ní „bezduché právo“

Zahraniční

Nemocnice zdůraznila, že během pobytu paní Agnieszky lékaři dělali vše pro to, aby jí pomohli.

„Byla provedena řada lékařských konzultací, mimo jiné hematologické, psychiatrické, chirurgické, psychologické, gastroenterologické a neurologické. Výtěr na covid byl dvakrát negativní,“ píše se v prohlášení.

Nemocnice tvrdí, že se stav Agnieszky zhoršil 23. ledna, kdy jí byl proveden test na koronavirus, který byl pozitivní. Nemocnice další informace odmítá poskytovat s ohledem na probíhající šetření.

Podobný případ se stal v Polsku v září

Server Wiadomości připomíná podobný případ, který se stal vloni v září, kdy se obětí přísné potratové politiky měla stát třicetiletá Izabela.

Byla přijata do krajské nemocnice v Pszczyně ve 22. týdnu těhotenství, když jí praskla plodová voda. Podle rodiny měli zdravotníci zaujmout vyčkávací postoj a čekali, dokud plod nezemře.

Po necelých 24 hodinách hospitalizace zemřela i mladá žena. Předběžné výsledky pitvy naznačovaly, že příčinou smrti ženy byl pravděpodobně septický šok.

Reklama

Výběr článků

Načítám