Hlavní obsah

Šojgu vyhrožuje: Pokud Ukrajina použije západní zbraně na Krymu, zaútočíme okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud ukrajinské ozbrojené síly zaútočí raketami HIMARS a Storm Shadow na ruská území, mezi něž Moskva řadí i anektovaný ukrajinský poloostrov Krym, odpověď z ruské strany bude okamžitá, pohrozil v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Článek

„Použití těchto raket mimo zónu speciální vojenské operace bude znamenat plnohodnotné zatažení USA a Británie do konfliktu a povede k okamžitým úderům na rozhodovací centra na území Ukrajiny,“ prohlásil Šojgu na zasedání kolegia ruského ministerstva obrany.

Ve svém úvodním proslovu mimo jiné zmínil, že ukrajinská armáda podnikla od 4. června 263 útoků na pozice ruských vojsk na okupované Ukrajině. Účastní se jich podle Šojgua z velké části ukrajinské elitní jednotky cvičené v zemích NATO a vybavené západními zbraněmi.

Ruské ministerstvo obrany dosud několikrát uvedlo, že zaútočilo „na ukrajinská rozhodovací centra“, aniž by přitom upřesnilo, jaký objekt, jakého významu a v jaké lokalitě zasáhlo.

Šéf ruské rozvědky (SVR) Sergej Naryškin v úterý na setkání Ruské historické společnosti přítomným tvrdil, že „se ruské síly brání nikoliv ukrajinské protiofenzivě, ale protiofenzivě uskupení NATO a ukrajinští vojáci se přitom používají jako lidská síla“.

Také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v minulých dnech uvedl, že „speciální vojenská operace (ruská ozbrojená agrese) začínala proti Ukrajině a kyjevskému režimu“. (…) Nyní už fakticky pokračuje válka mezi Moskvou a kolektivním Západem,“ usoudil.

Osvobozování vesnice Storožove.Video: Reuters

Spojené státy opakovaně prohlásily, že nepodporují útoky na ruském území, zároveň ale uznaly právo Ukrajiny na sebeobranu a na rozhodování o použití dodaných západních zbraní dle vlastního uvážení.

Za legitimní dle mezinárodního práva označily případné ukrajinské údery na ruské území také Berlín a Londýn.

Západ takto reagoval v souvislosti s údery drony, jejichž cíli se stala i Moskva a za nimiž podle Ruska stála Ukrajina.

Útoky uvnitř Ruska nepodporujeme, reagoval na dronové akce v Moskvě Bílý dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám