Hlavní obsah

Ukrajina před zimou vyhlásí povinnou evakuaci Doněcké oblasti. Kvůli vytápění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina před začátkem topné sezony vyhlásí povinnou evakuaci obyvatel z neokupovaných částí Doněcké oblasti. Podle agentury Unian to v sobotu oznámila vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Muži odnáší věci ze zničeného bytového domu v Doněcku.

Článek

„V Doněcké oblasti zcela chybí plyn, opravili jsme všechny plynovody, které se daly opravit, ale bohužel nepřítel znovu a znovu ničí vše, co by mohlo lidem v zimě teplo dodat,“ prohlásila Vereščuková, podle níž v oblasti nejsou ani spolehlivé dodávky elektřiny.

„V Doněcké oblasti je 52 tisíc dětí. Musí být evakuovány, nemohou být v zimě vystaveny nebezpečí smrti bez tepla, světla, bez možnosti vytápění,“ řekla. Celkem bude muset být z Doněcké oblasti evakuováno minimálně 200 až 220 tisíc obyvatel.

Rozvědka: Wagnerovci povraždili zajatce bez vědomí Moskvy. Báli se, že inspekce odhalí zpronevěru

Válka na Ukrajině

Lidé budou mít možnost evakuaci písemně odmítnout. „Pokud to člověk odmítne, bude muset podepsat, že rozumí a je si vědom všech následků a že je osobně zodpovědný za svůj život. Jsme demokratická země, nemůžeme nikoho nutit, ale taková forma s popisem bude povinná,“ dodala Vereščuková.

Další oblastí, která by mohla být evakuována, je Záporožská. Tam nejsou dodávky plynu na 65 procentech území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám