Hlavní obsah

Většina Maďarů je za EU ráda. Orbánově kritice navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaasedmdesát procent Maďarů vyjádřilo názor, že místo Maďarska je v Evropské unii. Jen třináct procent Maďarů by v případném referendu hlasovalo za vystoupení z Unie. Vyplývá to z průzkumu agentury Policy Solutions.

Foto: Profimedia.cz

Maďarská vlajka vedle vlajky EU. Podle většiny Maďarů to tak má zůstat.

Článek

Za setrvání v Unii je překvapivě až dvaašedesát procent voličů nacionalistické strany Naše vlast a šedesát procent voličů vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Pro odchod z Unie se vyslovilo 28 procent voličů FIDESZ a 22 procent voličů strany Naše vlast. U ostatních stran je podpora členství v Evropské unii až devadesátiprocentní.

Polovina respondentů se domnívá, že „bruselští byrokraté“ chtějí vnutit svoji vůli, ale uznává, že eurofondy mají pozitivní vliv na maďarské hospodářství. Čtvrtina oslovených považuje za důležité volné cestování bez hraničních kontrol v schengenském prostoru.

Patnáct procent dotázaných vyslovilo názor, že členství v Evropské unii omezuje národní suverenitu, a dvaadvaceti procentům vadí přílišná regulace ze strany Bruselu. Maďaři kritizují rovněž přístup Unie k migraci a vyslovili obavu, že Brusel zatáhne zemi do válečného konfliktu na Ukrajině.

Zrušení zákazu dovozu ukrajinského obilí považuje Budapešť za nehoráznost

Ekonomika

Nespokojených přibývá

Čtyřiačtyřicet procent dotázaných označilo směřování Unie za dobré, ale sedmačtyřicet procent respondentů má opačný názor. Za čtyři roky stoupl počet nespokojených Maďarů se směřováním Evropské unie o deset procent. Pesimisticky to vidí hlavně voliči stran Naše vlast, FIDESZ a Jobbik.

Sedmašedesát procent respondentů by podpořilo zavedení eura v zemi. Eurem místo národní měny, forintem, by chtěli v menší míře platit voliči strany Naše vlast a FIDESZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám