Hlavní obsah

V Maďarsku odvolali ředitele muzea, které vystavilo oceněné snímky LGBTI+ lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr kultury János Csák v pondělí odvolal ředitele Maďarského národního muzea v Budapešti László L. Simona. Podle ministra ředitel porušil zákon, když dovolil chodit lidem pod 18 let na výstavu fotografií World Press Photo a část snímků zobrazuje seniory z LGBTI+ komunity na Filipínách.

Foto: Profimedia.cz

Lidé u snímků filipínské fotografky Hannah Reyesové Moralesové na výstavě v Budapešti

Článek

Z rozhodnutí maďarského ministerstva kultury mohou výstavu navštívit pouze lidé starší 18 let, protože snímky porušují maďarský zákon z roku 2021, jenž zakazuje zobrazování témat spojených se sexuálními a genderovými menšinami nezletilým v literatuře, filmech či reklamách.

Muzeum sice umístilo na internetových stránkách a u vchodu oznámení, že výstava je přístupná pouze pro dospělé, ale zároveň oznámilo, že nemá právo kontrolovat věk návštěvníků.

„Rozhodnutí beru na vědomí, ale nemohu ho přijmout. Jako otec čtyř dětí a prarodič důrazně odmítám, že by naše děti měly být chráněny přede mnou nebo před institucí, kterou vedu,“ poznamenal odvolaný šéf muzea, který byl v minulosti poslanec za stranu FIDESZ premiéra Viktora Orbána.

Cenzura světové výstavy v Evropě

Podle ředitelky World Press Photo Džumany Zainové Churyové je to poprvé, co se výstava spojená s tímto oceněním setkala v Evropě s cenzurou. Na sadu fotografií filipínské fotoreportérky Hannah Reyesové Moralesové si na ministerstvu kultury stěžovala poslankyně a členka krajně pravicového hnutí Naše vlast Dóra Dúróová. Simon v této souvislosti ironicky poděkoval poslankyni za publicitu, protože po zásahu ministerstva se zájem o výstavu mnohonásobně zvýšil.

Organizátor výstavy v Maďarsku Tamás Révész uvedl, že mnohé další fotografie na výstavě jsou mnohem více šokující než zmíněná série. Zmínil přitom záběry z Ukrajiny, která se brání ruské vojenské agresi.

Cenzura po maďarsku. Vstup na výstavu World Press Photo jen pro starší 18 let

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám