Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko si vyměnily zajatce. Poprvé od pádu letadla u Bělgorodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Ukrajina si ve středu vyměnily další válečné zajatce. Zatímco ruské ministerstvo obrany oznámilo výměnu 195 ruských zajatců za 195 ukrajinských, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil, že se vrátilo 207 Ukrajinců a Ukrajinek. Podle dřívějších zpráv se výměna zajatců měla odehrát už před týdnem, ale v tento den se zřítil u Bělgorodu ruský transportní letoun Il-76, který podle Moskvy přepravoval ukrajinské zajatce.

Foto: Profimedia.cz

Zajatí ukrajinští vojáci krátce po svém propuštění

Článek

Šlo o padesátou výměnu zajatců během války, kterou Rusko rozpoutalo před téměř dvěma lety, uvedl ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Obě strany přislíbily, že vojáky osvobozené z nepřátelského zajetí nejprve čeká zotavení a rehabilitace.

„Vracíme (zajatce) domů bez ohledu na cokoliv. Nezapomínáme na nikoho v zajetí, vojáky i civilisty. Musí se vrátit všichni. Pracujeme na tom,“ slíbil Zelenskyj.

Aby se lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo. Putin slibuje rychlé vyšetření pádu iljušinu

Evropa

Mezi osvobozenými zajatci jsou příslušníci ozbrojených sil, národní gardy, pohraniční stráže a také policie, jde o řadové vojíny, poddůstojníky i důstojníky. Jsou mezi nimi i obránci Mariupolu z poslední ukrajinské bašty v ocelárnách Azovstal a z Hadího ostrova, uvedl šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci propuštění z ruského zajetí

Mariupol se ocitl v ruském obležení prakticky hned po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, ale trvalo týdny, než se Rusům i přes nemilosrdné bombardování a ostřelování podařilo přístavní město na březích Azovského moře dobýt. Strategicky umístěného Hadího ostrova v Černém moři nedaleko Oděsy se ruské vojenské námořnictvo zmocnilo krátce po vypuknutí války, ale ukrajinské síly jej mezitím osvobodily.

Moskva tvrdí, že ruský letoun Il-76 před týdnem sestřelily ukrajinské síly raketou dodanou ze Západu a v troskách zahynulo i 65 zajatých ukrajinských vojáků určených k výměně. Kyjev nepotvrdil ani nepopřel sestřelení letounu a upozornil, že Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, co či koho stroj přepravoval. Na místo dopadu stroje navíc nevpustilo ani zástupce OSN. Ukrajina se domáhá mezinárodního vyšetřování.

Při předchozí výměně zajatců na počátku ledna, největší od vypuknutí války, Ukrajina propustila 248 zajatých ruských vojáků a Rusko 230 ukrajinských vojáků a civilistů.

Mezi naposledy propuštěnými ruskými válečnými zajatci byli hlavně vězni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám