Hlavní obsah

Mezi naposledy propuštěnými ruskými válečnými zajatci byli hlavně vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina mužů mezi naposledy propuštěnými ruskými válečnými zajatci jsou bývalí vězni, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii. Motivací Ruska navracet trestance může být podle portálu to, že je snazší je znovu poslat na frontu. Mezi propuštěnými jsou podle webu také recidivisté nebo lidé odsouzení za vraždu a další těžké zločiny. Od příbuzných dvou propuštěných se portál dozvěděl, že muže po jejich návratu vyslýchá ruská tajná služba FSB.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Ukrajina a Rusko si na začátku tohoto měsíce vyměnily válečné zajatce poprvé po půl roce. Do Ruska se vrátilo 248 vojáků. Necelé tři čtvrtiny z nich, tedy 180 mužů, se přitom předtím nechaly zlákat do bojů pracovníky ministerstva obrany, kteří dělali nábor ve věznicích, zjistil projekt Naš vychod (Náš odchod), jenž se zabývá pátráním po ruských válečných zajatcích a zprostředkováním jejich návratu. Ukrajina podle projektu přitom k výměně nabízela i množství jiných válečných zajatců včetně těch, kteří byli povoláni do bojů v rámci mobilizace.

Mezi zajatci propuštěnými Ukrajinou je podle portálu například Oleg Šunin, který byl dříve odsouzen k 11 letům ve vězení za vraždu muže, s nímž popíjel. Jeho příbuzná novinářům sdělila, že Šunin nyní ve vojenském areálu v Moskevské oblasti podstupuje lékařskou prohlídku a výslech FSB.

Ve skupině propuštěných zajatců je také Anton Meščerjakov, odsouzený kvůli nezákonnému nakládání s drogami, který na Ukrajině bojoval v takzvaném trestném oddílu Štorm-Z. Do těchto oddílů jsou podle médií obvykle posíláni trestanci. Oddíly jsou nasazovány k plnění obtížných úkolů a mají vysoké ztráty. Meščerjakov svým blízkým sdělil, že mu bylo řečeno, že nyní se skupinou propuštěných zajatců bude „pracovat pro FSB“.

Meščerjakov taktéž své příbuzné řekl, že během pobytu v zajateckém zařízení s ním Ukrajinci nakládali normálně. Stěžoval si pouze na absenci topení. Zajatci podle něj dostávali k jídlu kaši a chléb a zabývali se lepením papírových tašek.

Projekt Naš vychod se domnívá, že trestance je snazší manipulovat k návratu na frontu. Další účastí v bojích lze totiž podmínit jejich propuštění na svobodu.

Žádné západní pivo, jen místní. Ruský poslanec volá po zákazu značek z nikoliv přátelských států

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám