Hlavní obsah

Aby se lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo. Putin slibuje rychlé vyšetření pádu iljušinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nález částí těl s ukrajinským tetováním a ukrajinských dokladů v oblasti, kde se ve středu zřítil ruský vojenský transportní letoun Il-76, ohlásili v pátek ruští vyšetřovatelé. Moskva tvrdí, že na palubě letadla byli ukrajinští váleční zajatci. Ruský prezident Vladimir Putin z útoku obvinil Ukrajinu a slíbil zveřejnit výsledky vyšetřování do dvou či tří dnů. Kyjev nepotvrdil ani nepopřel, že ukrajinské jednotky letadlo sestřelily. Ukrajina ale upozornila, že chybí důkazy, kdo byl či co bylo na palubě.

Foto: Russian Investigative Committee, Reuters

Člen ruského vyšetřovacího týmu na místě zřícení vojenského letadla Il-76

Článek

„Sestřelili naše letadlo Il-76 s jejich vojáky… Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) věděla, že tam bereme 65 (ukrajinských) vojáků, i to, že celkem bylo plánováno, že jich tam bude asi 190. I když to věděli, zasáhli letadlo,“ řekl podle agentury TASS Putin na setkání se studenty. „"Nevím, zda to udělali schválně, anebo omylem,“ řekl Putin. „Ale udělali to,“ dodal.

V troskách letadla se podle něj našla střela, která odpovídá buď americkému systému Patriot, nebo raketovému systému francouzské výroby. „Během dvou nebo tří dnů poskytneme odpověď,“ prohlásil šéf Kremlu a doplnil: „Požádám vyšetřovací výbor, aby v maximální možné míře zveřejnil všechny okolnosti tohoto zločinu. Aby se i lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo“.

„Nalezené části těl mrtvých jsou předepsaným způsobem systematicky shromažďovány pro následné testy DNA za účelem rozpoznání. Na některých částech těl obětí je charakteristické tetování. Podobné symboly byly zaznamenány na tělech mnoha ukrajinských vojáků, včetně členů v Rusku zakázaného pluku Azov, které dříve vyšetřovatelé vyslýchali,“ oznámil zároveň v pátek Vyšetřovací výbor Ruska (SKR), jenž sehrává roli federální kriminální centrály.

Do zříceného Il-76 měly nastoupit ruské špičky. FSB jim v tom zabránila, tvrdí Ukrajinci

Evropa

Dodal, že mezi nalezenými věcnými důkazy jsou i doklady ukrajinských vojáků, kteří zahynuli v troskách letadla. Úřad také zveřejnil video na podporu svého tvrzení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Fotografie zveřejněná ruskými vyšetřovatei po pádu letadla Il-76

Rusko má výlučný přístup k místu zřícení letadla, a tak není možné nezávisle ověřit tvrzení, co se stalo a jaké důkazy vyšetřovatelé získali, poznamenal Reuters. Kyjev zatím vyzval k mezinárodnímu vyšetřování. Odmítl ruské tvrzení, že byl předem upozorněn na letadlo s válečnými zajatci nad Bělgorodskou oblastí, ačkoliv připustil, že plánovaná výměna válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem ten den neproběhla.

Ukrajina také poukázala na nesrovnalosti v údajném seznamu Ukrajinců, který zveřejnila ruská média, a uvedla, že někteří z nich již byli osvobozeni a vrátili se do vlasti při předchozí výměně zajatců.

Foto: Reuters

Snímek po zřícení ruského letounu Il-76

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si není vědom toho, že by byl zveřejněn nějaký oficiální seznam. Novinářům také sdělil, že neví, co se stane s pozůstatky obětí a zda budou předány Ukrajině.

Na otázku, zda Rusko poskytne Radě bezpečnosti OSN a dalším mezinárodním organizacím důkazy o tom, že letadlo sestřelila Ukrajina, Peskov odpověděl, že se k tomu zatím nevyjádří, protože vyšetřování pokračuje a rozhodne se až poté, co vyšetřovatelé shromáždí všechny potřebné informace.

Ruská státní média uvedla, že černé skříňky z letadla byly doručeny do speciální laboratoře ministerstva obrany v Moskvě a vyšetřovatelé pracovali na jejich dešifrování.

Letoun spadl v Bělgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, která se už skoro dva roky brání ozbrojené ruské agresi.

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám