Hlavní obsah

Turecko od Ruska ve velkém nakupuje uhlí vytěžené v okupované části Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Uhlí z okupovaného Donbasu, které prodávají ruské firmy, se do Turecka dostává skrze prostředníky registrované v jiných zemích. Turecko jako členský stát NATO sice verbálně podporuje obnovení územní celistvosti Ukrajiny, sankce proti Rusku však nevyhlásilo.

Foto: Profimedia.cz

Dopravníky v jednom z uhelných dolů v okupované části Donbasu.

Článek

Přibližně 160 000 tun uhlí vytěženého v dolech na Ruskem okupovaném východě Ukrajiny se od února tohoto roku dostalo do Turecka. Na základě údajů ruské celní správy a exportních firem to uvedla agentura Reuters.

Jak vyplývá z dat i z rozhovorů se šéfy několika těžebních firem působících na Donbase, které se Reuters podařilo pořídit, uhlí z okupovaných ukrajinských území se do Turecka dostává skrze ruské přístavy v Rostově na Donu a Novorossijsku a pak loděmi přes Černé moře. Oba jmenované přístavy jsou napojeny na Donbas železnicí.

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Věc je citlivá proto, že Turecko je členskou zemí Severoatlantické aliance, jejíž jiní členové dodávají Ukrajině ve velkém zbraně. Většina členských států NATO (ne však Turecko) také vyhlásila proti Rusku obchodní sankce, které se vztahují i na výrobky pocházející z okupovaných ukrajinských oblastí.

Z údajů shromážděných agenturou Reuters nevyplývá, zda se uhlí z Donbasu vyváželo do Turecka i v předchozích letech. Z loňského prohlášení prezidenta samozvané Doněcké republiky Vitalije Chocenka o tom, že „uhlí z regionu se exportuje už i do Turecka“, však lze dovodit, že tento vývoz přinejmenším narostl.

„Šlo nám jen o Donbas.“ Propagandistka Simonjanová mluví, jako by připravovala Rusy na porážku

Evropa

O tom, že Ankara nemá zájem na velké publicitě importu uhlí z okupované části Ukrajiny, svědčí fakt, že mezi nákupčími uhlí směřujícího z Donbasu do Turecka nebyla letos ani jedna turecká firma. Obchody se kontrahovaly přes prostředníky registrované v exotických destinacích, jako jsou Belize či Hongkong.

Okupace Donbasu bolí i ekonomicky

Ankara má nedostatek energetických surovin a většinu jich musí dovážet. Podle dat serveru WorldsTopExports bylo Turecko v roce 2022 co do hodnoty dovezeného uhlí sedmým největším importérem na světě. Uhlí z Donbasu sice podle uvedených dat tvoří jen malou část tureckého dovozu, díky krátké transportní vzdálenosti i nízkým těžebním nákladům však může být atraktivní příznivou cenou.

Území Donbasu (přibližně v hranicích Doněcké a Luhanské oblasti) je hlavní průmyslovou oblastí v rámci mezinárodně uznaných hranic Ukrajiny. Vedle uhlí se tam těží i železná ruda a v oblasti je mnoho podniků těžkého průmyslu. Ruská okupace tohoto území, která prostřednictvím vyhlášení tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky de facto začala již v roce 2014, je tak pro Ukrajinu bolestná i ekonomicky: Donbas se před okupací podílel na ukrajinském hrubém domácím produktu asi 15 procenty.

Uhlí opět zdražilo a cena ještě poroste

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám