Hlavní obsah

Uhlí opět zdražilo a cena ještě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny tuhých paliv se v porovnání s předloňskými a loňskými šoky víceméně stabilizovaly. Brikety a měkké palivové dříví o něco zlevnily, ale stejně je potřeba počítat s dražší dopravou. Nahoru v porovnání s loňským listopadem však šly ceny uhlí. Přitom současné ceníky dodavatelů bývají obvykle platné od dubna a před zimou se mohou ještě zvyšovat. Většina prodejců nyní u nabídek uvádí, že jde o letní ceny.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Na nový, ekologičtější kotel mohou lidé získat dotace v řádu desítek tisíc korun

Článek

Například u středočeské pily Doležal v Roblíně stál loni v listopadu prostorový sypaný metr polen z měkkého dřeva o délce 33 cm od 1650 korun. Nyní je to 1540 korun. Mix tvrdého dřeva stojí beze změny 2300 korun za prostorový sypaný metr.

O něco zlevnily například brikety a měkké dřevo

Zdražila ale paleta tvrdého dřeva, kam se vejde 1,6 prostorového metru, a to z listopadových 2850 Kč na současných 3550 korun. Stejně tak bříza ze dvou tisíc na 3210 korun.

Samovýroba

Lidé kvůli rostoucím cenám paliv více než před lety využívají samovýrobu palivového dříví, kdy si dřevo sami těží a zajišťují jeho odvoz, i když do toho investují hodně času, síly a současně musí mít techniku, což také není zadarmo.

„Pokáceli jsme pár vzrostlých smrkových souší naproti ve svahu. Každou chvíli by stejně mohly na někoho spadnout,“ říká čtyřicetiletý Petr Stejskal ze Sedlčanska.

Štědrá dotace na zateplení rozděluje koalici

Domácí

Měli svůj traktor a pily. Kácení a porcování na polena trvalo týden, vždycky po práci. „Stejně jsme majiteli zdejších lesů museli zaplatit přes tři tisíce korun. Každý kus dřeva se cení, a je jedno, zda je to od kůrovce, letitá souše, nebo strom na trámy,“ dodal Stejskal. Jeho slova potvrzuje i ceník Lesů ČR, které umožňují za rok na jednu osobu natěžit 35 metr krychlový.

Jehličnaté souše vyjdou stejně jako loni od 100 Kč/m3, ale horní hranice ceny se zvýšila o sto padesát korun na 600 korun za m3. U listnatého tvrdého dřeva je cena od 200 do 1000 korun. Dub a akát stojí stále stejně jako loni, 240 až 960 Kč/m3, a bříza 150 až 700 korun za metr krychlový.

Uhlí

Bílinské uhlí stálo například v uhelných skladech Hlinsko včetně DPH loni v listopadu 5390 korun za tunu u druhu ořech 2, nyní je to 6200 Kč. Stejně tak „kostka“ zdražila o osm set korun na tuně na 6500 Kč/t. Komořanské uhlí a ledvické uhlí ve skladech Eva Buťová Ostrov stojí 7000 korun za tunu u ořechu 2 a 7250 korun u kostky, kde je také mírné zdražení proti loňskému listopadu.

Koks šel nahoru o tisíc dvě stě korun na tunu na 16 200 Kč.

Uvádí se, že průměrný menší rodinný dům spotřebuje ročně okolo 5,5 tuny uhlí.

Zlevnily ale brikety rekord o průměru čtyři palce z listopadových 10 290 korun za tunu na 8400 Kč. Sedmipalcové (15 cm) vycházely v Hlinsku loni na 13 000 Kč, nyní stojí tuna osm tisíc korun, a to bez dopravy a složení.

Anketa

Vytápíte svůj dům uhlím?
Ano a hodlám v tom pokračovat.
57,3 %
Ano, ale chci to změnit.
3,1 %
Ne.
39,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6590 čtenářů.

Konec úvah o těžbě uhlí v Beskydech. Z dolu Frenštát vyjel symbolický poslední okov

Ekonomika

Dřevěné brikety

Alternativou jsou dřevěné brikety. Například od prodejce Optimtop balení 816 kg stojí od 7800 Kč; noční válcové brikety kůrové (840 kg) jsou od 10 600 korun. Prémiové smrkové pelety (825 kg) pak stojí od 9050 korun za tunu.

Průměrný rodinný dům spotřebuje kolem čtyř až pěti tun dřevěných pelet ročně.

Od roku 2025 se chystá zákaz kamen na uhlí
Ministerstvo životního prostředí chce od začátku roku 2025 zákaz prodeje kotlů, kamen a sporáků na uhlí, koks a brikety. Samotné spalování uhlí v domácnostech ale zakázáno být nemá. Návrh bude muset schválit parlament.
Doprodej zásob, které již budou na trhu, bude možný i po lednu 2025. Návrh tak nechává instalované kotle třetí a vyšší třídy stejně jako kamna dožít
Chystaný zákaz se týká výrobců kotlů a topidel, proto bude jeho dodržování kontrolovat a případně pokutovat Česká obchodní inspekce
Na výměnu kotle například na biomasu či na tepelné čerpadlo může domácnost získat dotace od 30 do 140 tisíc Kč. Je možné využít i dotace 40 tisíc Kč na připojení na dálkové vytápění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám