Hlavní obsah

„Šlo nám jen o Donbas.“ Propagandistka Simonjanová mluví, jako by připravovala Rusy na porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle přední prokremelské propagandistky Margarity Simonjanové prý Rusko ve válce nebude zbytečně obětovat životy vojáků, aby dobylo další území. Její výroky pronesené ve vysílání ruské televize mohou znamenat přípravu obyvatel na to, že Moskva na Ukrajině nakonec prohraje.

Foto: Valeriy Sharifulin, ČTK/AP

Ruská propagandistka Margarita Simonjanová

Článek

Nervózní gesta, agresivní tón a překřikování se s moderátorem. A hlavně obšírné vysvětlování, že „cílem speciální vojenské operace (jak ruská propaganda označuje dobyvačnou válku na Ukrajině, pozn. red.) nikdy nebylo nic víc než získat ‚historická ruská území‘ na Donbase“. Tak vypadalo úterní vystoupení hlásné trouby kremelské propagandy, mediální manažerky Margarity Simonjanové v ruské televizi.

Podle Simonjanové se prý ruské válečné cíle vytyčené před půldruhým rokem prezidentem Vladimirem Putinem nemění a „z geografického hlediska se vždy jednalo jen o Donbas. (…) Záporožská oblast nebo Mykolajiv mezi těmito cíli nebyly“. Rusko přitom administrativně anektovalo čtyři ukrajinské oblasti, kromě Doněcké a Luhanské také Záporožskou a Chersonskou, byť je plně neovládá.

Propagandistka též zmínila, že Rusové prý „nepůjdou až do Oděsy, ač je to historicky ruské město, založené Potěmkinem“.

Zničme konečně Ukrajincům všechnu infrastrukturu, hřímala v televizi ruská propagandistka

Evropa

Simonjanová také obhajovala z ruského pohledu územní ztráty během ukrajinské protiofenzivy. Ruské jednotky prý ustoupily proto, že velení nechce připustit velké ztráty na životech, „jako to dělají Ukrajinci, když ženou své lidi do minových polí“.

Strategii zamezení zbytečných ztrát podle Simonjanové měl nařídit sám prezident Ruské federace Vladimir Putin, protože mu záleží na lidech. Ve skutečnosti je přitom ruská válečná taktika historicky nechvalně proslulá tím, že velitelé na lidské ztráty neberou žádný ohled - pokud mají stále zajištěn přísun další živé síly.

Prudká změna rétoriky

Vystoupení Simonjanové bylo v příkrém protikladu s jejími útočnými projevy na adresu Ukrajiny v minulosti. Vedoucí manažerka prokremelských médií Russia Today (RT) loni přivítala invazi na Ukrajinu s nadšením, přihlásila se k myšlence použití jaderných zbraní a Ukrajince opakovaně označuje za „nacisty“.

Je tedy možné, že výroky o Donbase jako „jediném cíli“ či ospravedlňování ústupu snahou zachránit ruské životy znamená přípravu ruského obyvatelstva na to, že Moskva ve válce prohraje.

Třiačtyřicetiletá propagandistka Simonjanová je kvůli svým válečným výrokům na sankční listině Evropské unie.

Přešlap ruské propagandy. Nejspíš se pochlubila zneškodněním vlastního tanku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám