Hlavní obsah

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O obilné dohodě chce v pondělí v Moskvě jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan, řekl Erdoganův politický poradce Akif Cagatay Kilic. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin při minulé schůzce v Teheránu

Článek

„Stávající stav (obilné dohody) se bude probírat v pondělí. Vidím silnou podporu na celém světě pro otevření obilného koridoru,“ řekl Kilic stanici A Haber. „Jsme opatrní, ale doufáme, že dosáhneme úspěchu, protože to je situace, která ovlivňuje celý svět,“ dodal.

Dohodu o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů domluvilo loni OSN, Turecko a Rusko. Ukrajina podle ní mohla vyvážet obilí ze zablokovaných přístavů. Rusko mohlo na oplátku podle další dohody vyvážet hnojiva.

Rusko si stěžovalo, že je pro něj dohoda nevýhodná, že nebyly zrušeny sankce komplikující platby, že jen málo vyvezeného ukrajinského zrna jde nejchudším zemím a že jakýkoli export snižuje cenu obilí i jim.

Putin poletí do Turecka

Evropa

Vývoz se komplikoval, a v půlce července proto Rusko dohodu vypovědělo. I tak ale bylo letos vyvezeno z Ukrajiny 33 milionů tun obilí.

Rusko od vypovězení dohody opakovaně útočilo ze vzduchu na přístav Oděsa, ale také na jihozápad oděské oblasti a na ukrajinské říční přístavy na Dunaji, které Ukrajina také využívá k vývozu obilí.

Nálety na přístavy

Poslední takový útok se uskutečnil v neděli, kdy Rusko vyslalo nad jih Ukrajiny 25 dronů. Ukrajinská armáda oznámila, že jich 22 sestřelila, ale i tak byli při útoku zraněni dva lidé.

Terčem byla opět civilní infrastruktura na Dunaji, která byla napadena opakovaně, napsala Ukrajinska pravda. Ukrajina místa útoků nezveřejnila, ale podle ukrajinských médií byly slyšet exploze v přístavu Reni.

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast, škody jsou na obilných zařízeních

Válka na Ukrajině

Rusko udeřilo na přístav Izmajil. Světové ceny pšenice vyskočily

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám