Hlavní obsah

Trumpova slova o krásných raketách mohl podnítit chybný překlad

Právo, ama, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za středečním tweetováním amerického prezidenta Donalda Trumpa, které vyvolalo velký rozruch, by mohl být nepřesný překlad. Podle ruského listu Vedomosti ho mohly k napsání tweetu o „krásných“ raketách motivovat nepřesné zprávy v médiích o výrocích ruského velvyslance v Libanonu Alexandra Zasypkina.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Deník citoval Vasilije Kašina, experta z moskevské Vysoké školy ekonomické, podle něhož Trumpa ke tweetování zřejmě podnítily zprávy agentur Reuters a AP. Ty citovaly z diplomatova rozhovoru pro televizi Al-Manár, jež patří libanonskému hnutí Hizballáh a podle nichž měl prohlásit, že „Rusko sestřelí rakety a zaútočí i na odpalovací místa v případě agrese USA proti Sýrii“.

Kašin soudí, že se mohlo jednat o nepřesný překlad velvyslancových slov z arabštiny do angličtiny, která byla navíc vytržena z kontextu.

Zopakovaná hrozba

Zdůraznil, že Zasypkin ve skutečnosti jen zopakoval dřívější prohlášení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Ten už v polovině března varoval, že pokud útoky USA proti Sýrii budou ohrožovat životy ruských vojáků, pak Rusko sestřelí rakety a zaútočí i na místa jejich odpalování.

Upozornil tehdy také, že syrští povstalci připravují provokaci s chemickými zbraněmi, která má posloužit jako zdůvodnění amerického útoku.

Podle experta se informace z agentur objevila ve zprávách televize Fox News, které obvykle sleduje Trump. Ten pak podle něj zhruba po půlhodině rozhněvaně tweetoval textem: „Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se, Rusko, protože (rakety) přijdou, hezké a nové a ,chytré‘.“ [celá zpráva]

ARD: Bez strategie

Podle Martina Ganslmeiera, zpravodaje německé televize ARD, Trump nejedná jen nezodpovědně, ale činí přesně to, co vyčítal svému předchůdci: ohlašuje v předstihu vojenské kroky.

„Úder přijde, o tom nepanují ve Washingtonu žádné pochybnosti. Ovšem – a to je také typické pro Trumpa – přípravy nedoprovázejí ani sebemenší náznaky nějaké strategie v Sýrii,“ dodala ARD.

Reklama

Výběr článků

Načítám