Hlavní obsah

Teploty ve střední Evropě spadnou, pokryje ji sníh

Do střední Evropy se od západu dostává oblast nízkého tlaku vzduchu, který s sebou přinese bouřky, déšť a od neděle i sněžení. Němečtí meteorologové varují, že v noci na pondělí začne sněžit a lidé se po celé SRN probudí do zimy, píše server týdeníku Focus. Do Česka se sněhové vločky dostanou s jednodenním zpožděním, řekla Novinkám Dagmar Honsová.

Foto: Windy.com

Teploty nad Evropou v úterý ráno podle předpovědi Windy.

Článek

Od pátku po celém Německu bude foukat a v sobotu dorazí déšť, na mnoha místech se objeví bouřky. Postupně se ovšem bude ochlazovat a od neděle začne sněžit. Teploty na některých místech Německa klesnou v noci oproti čtvrtku až o 20 stupňů. V noci předpovídá německá meteorologická služba (DWD) mráz.

Prudkému propadu teplot a sněžení se nevyhne ani Česko. „O víkendu pronikne do Česka chladnější a vlhký vzduch od západu. Zejména v sobotu deštník nepustíme z ruky. Další výrazný propad teplot nás čeká v pondělí po přechodu studené fronty,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Během pondělí se bude hranice sněžení snižovat. Zpočátku dne bude sněžit pouze na horách, postupně se sněžení dostane i do nížin. „V úterý očekáváme během dne sněhové přeháňky na většině území, ve středu se v nížinách budou měnit na déšť se sněhem.

Riziko pro kvetoucí meruňky

Studené severní proudění podle ní výrazně srazí teploty a přinese návrat sněhových vloček i do nížin. „Noční teploty budou klesat pod bod mrazu, klesnou až k -5 °C,“ řekla. To s sebou přináší nejen možnost tvorby náledí, ale také nebezpečí pro vegetaci. A to zejména v nižších polohách. Například na jižní Moravě už kvetou meruňky. „S mrazivými rány musíme počítat do čtvrtka, potom půjdou teploty pozvolna nahoru,“ řekla Honsová.

Skiareály zažily sezonu plnou výkyvů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám