Hlavní obsah

Skiareály zažily sezonu plnou výkyvů

S koncem jarních prázdnin a příchodem astronomického jara ukončuje většina tuzemských skiareálů provoz. Zimní sezona byla plná zvratů kvůli rozmarům počasí, což mělo dopad na tržby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Z hlediska počasí to byla obtížná sezona, teplotně a srážkově velmi rozkolísaná. Ekonomické výsledky skiareálů budou letos hodně individuální – tam, kde mají kvalitní technické zasněžování a případně i vodní akumulační nádrže, budou výsledky jistě lepší než u menších a níže položených středisek,“ řekl Právu ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Ekonomické výsledky skiareálů budou letos hodně individuální
Libor Knot, Asociace horských středisek

Například nízko položené areály v Jihomoravském kraji hodnotí uplynulou sezonu jako průměr až katastrofu či nejhorší v historii. Nejdéle se lyžovalo na Blanensku, kde skončili v neděli.

Údaje o tržbách se budou scházet až v příštích dnech a týdnech. Knot ale nemá informace o tom, že by některý z areálů úplně ukončil činnost a příští sezonu již neplánoval otevřít.

Největší rakouský areál na ledovci láká mnoha zajímavostmi

Cestování

Návštěvnost poznamenala i vysoká inflace. Areály kvůli drahým energiím zvedly ceny skipasů, obvykle o 10 až 15 procent proti předcházející sezoně. Například na krkonošské Černé hoře stál jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně 1290 korun, tedy o sto korun víc než loni, v Říčkách v Orlických horách vyšlo jednodenní lyžování na 830 Kč. Před rokem to bylo 690 korun.

„Zdražování se na návštěvnosti projevilo. Celou sezonu bylo vidět, že na sjezdovkách je méně lidí než dříve,“ řekli Právu provozní chat v krkonošském Harrachově.

Jinde provozovatelé zaznamenali to, že lyžaři, zejména rodiny s dětmi, šetřili na jídle. Víc si s sebou vozili vlastní svačiny a v restauracích si objednávali méně.

Tržby skiareálů poznamenala velká obleva, která přišla na přelomu roku a v lednu. Několik týdnů byly na většině sjezdovek jen zelené louky. Nějaký čas to podobně vypadalo i jinde v Evropě, dokonce také v Alpách, což tam nepamatují. Návštěvnost v období jarních prázdnin a o víkendech ale byla podle Knota vysoká.

Snowboardisty na sjezdovce v Japonsku napadl divočák

Koktejl

„V takových obdobích atakovala předpandemická čísla. To je dobrý základ i do příštích let,“ poznamenal.

Někde se ještě jezdí

Některé areály jsou stále v provozu. Zatímco sezonu už uzavřeli například na Ještědu v Jizerských horách nebo na Monínci ve středních Čechách, krkonošský skiareál Herlíkovice plánuje končit až tuto neděli.

V Malé Úpě se má lyžovat do 2. dubna, na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou či ve Špindlerově Mlýně do Velikonoc. Tak dlouho hodlají udržet provoz také na krušnohorském Klínovci, další krušnohorské areály mluví alespoň o konci března.

Záležet bude samozřejmě na počasí, zda se masa umělého sněhu na páteřních sjezdovkách udrží. Ve středu denní teploty šplhaly k 20 stupňům. Koncem týdne se ale podle předpovědi meteorologů znovu ochladí a na horách může ještě i sněžit.

Přehled středisek, jež zůstala v provozu, nabízí web holidayinfo.cz a také stránky jednotlivých areálů.

Anketa

Byli jste letos lyžovat na českých horách?
Ano
59,2 %
Lyžoval/a jsem hlavně v zahraničí.
21,3 %
Ne, letos jsem nelyžoval/a.
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Český pár čelí v Itálii trestnímu oznámení, že kvůli lyžování nechal bez dozoru své dítě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám