Hlavní obsah

Tálibové dorazili do Ruska na jednání o Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazaň
Aktualizováno

V ruské Kazani se v pátek konají jednání takzvaného moskevského formátu o Afghánistánu. Osobně se jich účastní delegace afghánského hnutí Tálibán vedená pověřeným ministrem zahraničí Amírem Chánem Muttakím. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se s Tálibánci nesejde, uvedla ruská televize RTVI.

Tálibové dorazili do Ruska na jednání o Afghánistánu.Video: AP

 
Článek

Na pořadu jednání má být bezpečnostní situace v regionu i v Afghánistánu samotném a obnova země po ukončení konfliktu.

Afghánské úřady počítají se spoluprací v energetických a dopravních projektech, ale budou potírat veškeré pokusy o zásahy do vnitřních záležitostí země, uvedl v Kazani Muttakí.

„Během uplynulých 45 let žádná zahraniční verze (politického systému) nevyřešila problémy Afghánistánu,“ zdůraznil oficiální afghánský představitel.

„Za poslední dva roky jsme vytvořili dobré podmínky pro obchod, tranzit a investice. Jsme připraveni umožnit k nim přístup bez jakékoliv diskriminace. A počítáme s tím, že země využijí tyto možnosti vycházejíc z vlastních národních zájmů,“ prohlásil dále Muttakí.

Jednání se účastní kromě Ruska také delegace ze Saúdské Arábie, Kataru, Číny, Spojených arabských emirátů, Turecka a dalších, zejména středoasijských států.

Přestože je hnutí Tálibán v Rusku zakázáno a figuruje na seznamu teroristických skupin, ruské ministerstvo zahraničí je „z podstaty“ za teroristické nepovažuje. Tálibové podle Moskvy prodělali evoluční vývoj, když sami sebe označili za „národní hnutí“.

„My je nepovažujeme z podstaty za teroristy. Důkazem toho je i samotný běh života,“ prohlásil v rozhovoru pro ruskou televizi RTVI Zamir Kabulov, vysoký ruský diplomat a zvláštní zmocněnec ruského prezidenta pro Afghánistán, když vysvětloval, jak je možné, že představitelé teroristické organizace beztrestně vstupují na ruské území.

Foto: AP

Tálibové dorazili do Ruska na jednání o Afghánistánu.

Tálibán bere ženám další práva. Nařídil zavřít salony krásy

Blízký a Střední východ

„Tálibové oznámili, že neplánují globální džihád, nechystají se šířit svou ideologii a způsob myšlení do sousedních států,“ prohlásil Kabulov s tím, že v Afghánistánu v současné době neexistuje síla, která by je mohla konfrontovat.

Prvního jednání moskevského formátu o Afghánistánu v roce 2017 se účastnili náměstci ministrů zahraničí Afghánistánu, Ruska, Číny, Pákistánu, Íránu, Indie, Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu. Letošní sestavu ruská média neupřesnila.

Rozhovory s USA probíhají v Kataru

Jednání amerických diplomatů s představiteli Tálibánu proběhla v nedávné době také v Kataru. Dvoudenní rozhovory mezi bývalými protivníky na bojišti se uskutečnily v Dauhá, kde své delegace vedli Muttakí a zvláštní zástupce USA pro Afghánistán Tom West.

Dva roky Tálibánu u moci: Mezinárodní izolace trvá, najdou se ale i úspěchy

Zahraniční

Spojené státy „vyjádřily vážné znepokojení nad zadržováním osob, zásahy proti médiím a omezováním náboženských praktik“ od doby, kdy se Tálibán chopil moci v Kábulu. V prohlášení, z nějž citoval Hlas Ameriky, se rovněž uvádí, že americká strana „určila oblasti pro budování důvěry na podporu afghánského lidu“.

Americká delegace se setkala s vedoucími představiteli afghánské centrální banky, známé jako Da Afghanistan Bank neboli DAB, a zástupci ministerstva financí, aby s nimi projednala stav ekonomiky a problémy, kterým čelí bankovní sektor země.

Američtí představitelé jsou „otevřeni“ pokračovat v dialogu s Tálibánem o boji proti narkotikům a „vzali na vědomí zprávy, podle nichž zákaz pěstování opiového máku ze strany Tálibánu vedl k výraznému poklesu jeho pěstování během poslední vegetační sezony“.

Podobná separátní jednání vede s Tálibánem rovněž Čína.

Tálibán v tichosti zrealizoval největší protidrogovou operaci v historii lidstva

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám