Hlavní obsah

Tálibán bere ženám další práva. Nařídil zavřít salony krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tálibán v Afghánistánu nařídil zavřít kadeřnické a kosmetické salony, čímž pokračuje ve stále rostoucím omezování žen v zemi. Podle mluvčího Ministerstva pro podporu ctnosti a předcházení neřesti mají podniky měsíc na to, aby se tomuto nařízení podřídily. Lhůta přitom běží od 2. července. O dalším omezení žen v této islámské zemi informuje například britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánská žena se prochází kolem salonu krásy.

Článek

Jedná se tak o další z řady omezení, které Tálibán od převzetí moci v roce 2021 zavedl. V posledních dvou letech například zakázal dospívajícím dívkám a ženám vstup do školních lavic, tělocvičen nebo jim zakázal pracovat pro OSN.

Ženy se také musí oblékat tak, aby jim byly vidět pouze oči, a pokud cestují na vzdálenost delší než zhruba 72 kilometrů, musí je doprovázet jejich muž nebo mužský příbuzný.

Po nástupu k moci přitom tálibánští představitelé mimo jiné přislíbili, že budou respektovat ženská práva. Od té doby je pouze systematicky osekávají.

Není to poprvé

Zavírání kosmetických salonů bylo součástí celé řady opatření, která Táliban zavedl, když byl naposledy u moci mezi roky 1996-2001. V letech po invazi do Afghánistánu vedené Spojenými státy v roce 2001 však byly opět otevřeny.

V reakci na opětovné uzavření salonů s televizí BBC promluvila jedna afghánská žena, která si přála zůstat v anonymitě. „Tálibán bere afghánským ženám ta nejzákladnější lidská práva. Zdá se, že Tálibán nemá žádný jiný politický plán, než zaměřit se na ženská těla,“ uvedla žena, která dodala, že se toto radikální islámské fundamentální hnutí snaží zlikvidovat ženy na všech úrovních veřejného života.

Další Afghánka, která si taktéž nepřála být jmenována, uvedla, že její přátelé potvrdili uzavření kadeřnických salonů v Kábulu i jiných městech. „Pro afghánské ženy je to další šokující zpráva,“ řekla BBC. „Šla jsem ven a viděla jsem, že všechny salony v mé lokalitě jsou zavřené,“ dodala.

Salony krásy zůstaly až dodnes otevřené i přesto, že se Tálibán před dvěma lety po stažení amerických sil znovu ujal moci. Výlohy však byly často zakryty a obrázky žen před salony byly posprejovány, aby jim nebylo vidět do tváře.

Ruskou novinářku a právníka v Čečensku přepadli. Ženě lámali prsty a oholili hlavu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám