Hlavní obsah

Tajemný symbol Z na ruské technice

Na některých ruských vozidlech, která vtrhla na území Ukrajiny, je vidět namalované bílé Z. Někdy je v kruhu, někdy v trojúhelníku. Panují dohady, co tento symbol, který v ruské abecedě neexistuje, může znamenat. Jestli je to symbol, který má označit vozidla invazních sil, aby se nestala obětí vlastní palby, nebo jde o označení nějakého uskupení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona ruských vojenských vozidel s označením Z na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Nejčastěji se spekuluje, že toto označení, které se objevilo mimo jiné na vozidlech přijíždějících z Krymu, má pomoci k rychlé identifikaci vlastních vozů, jako tomu bylo u bílých pruhů namalovaných na tancích, které vtrhly v roce 1968 do Československa.

„Bylo pořízeno mnoho videí ruských vojenských vozidel se symbolem Z. Domníváme se, že jde o symbol odlišující vlastní vozidla od nepřátelských,“ uvedla na Twitteru skupina Ukraine War Report podle listu Daily Telegraph.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Bílé Z ve čtverci se objevilo i na nákladních automobilech Ruské národní gardy a vězeňských vozidlech v Belgorodu a je také na batozích některých vojáků.

O odlišení vlastních vozidel od nepřátelských by mohlo jít, kdyby byl symbol na všech vozidlech. Na některých se však neobjevuje a místo toho mají na bocích bílý trojúhelník se dvěma bílými linkami, bílé nebo červené trojúhelníky nebo bílé či modré kruhy.

Vlast potřebuje pomoc. Z Prahy do Lvova odjel autobus plný Ukrajinců

Domácí

Rob Lee, který se věnuje ruské armádě, podle serveru New York Post spekuluje, že jde o označení zařazení vozidel k jednotlivým bojovým uskupením.

Foto: Reuters

Kolona ruských vojenských vozidel s označením Z na Krymu

Později zmínil i příspěvek na sociální síti Telegram, který uváděl, že bílé Z znamená, že jde o jednotku určenou k postupu na Charkov, zatímco červený trojúhelník označuje jednotky mířící na Slavjansk a Kramatorsk, kde je ukrajinské velitelství. Modrý kruh by pak měl označovat mobilní rezervy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám