Hlavní obsah

Vlast potřebuje pomoc. Z Prahy do Lvova odjel autobus plný Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří Ukrajinci se z Česka vracejí do rodné země pomáhat svým rodinám a blízkým. Část z nich na konfliktem zasaženou Ukrajinu odjela ve čtvrtek odpoledne z autobusového nádraží na Florenci v Praze.

Z Prahy odjel autobus do LvovaVideo: Novinky

 
Článek

Původně měl autobus dojet až do Kyjeva, z bezpečnostních důvodů se ale jeho trasa podle dopravce zkrátila a pasažéry doveze jen do Lvova.

„Jedeme domů. Moje země potřebuje pomoc a já jako její občan jí tu pomoc poskytnu,“ řekl Novinkám mladý muž z Ukrajiny. „Doufáme, že v naší zemi brzy bude mír. Na Ukrajině mám rodinu a je velmi těžké se na tuto situaci dívat,“ dodává.

Hanba! skandovaly davy protestující před ruskou ambasádou v Praze

Domácí

Spolu s ním do autobusu nasedá také pár, který na Ukrajinu jede pro svou dceru. „Pocházíme ze západu, kousek od Lvova. Jsme v šoku, nikdy bychom nečekali, že to takhle může dopadnout,“ svěřili se partneři Novinkám.

„Já mám na Ukrajině také část rodiny, dva syny a vnuka. Když je tam válka, nemůžu zůstat tady. Ta situace je hrozná, musíme tam,“ sdělil další cestující.

Ukrajina se brání. Zveřejnila fotky ruských zajatců a sestřelených letounů

Zahraniční

Někteří dopravci autobusové spoje mezi Českem a Ukrajinou ruší, jiní naopak přidávají. Dopravit se na Ukrajinu letecky už nelze, všechny čtvrteční lety byly zrušeny. Podobnou situaci Letiště Václava Havla očekává i v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám