Hlavní obsah

Stran Ukrajiny jsem otevřen férové diskuzi, řekl Putin lídrům Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu řekl skupině zástupců afrických zemí, že vítá jejich vyvážený postoj ke konfliktu na Ukrajině a je otevřený konstruktivnímu dialogu. Delegace vedená jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou se s Putinem sešla v Petrohradě, předtím jednala v Kyjevě.

Foto: Alexei Danichev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jsme otevřeni konstruktivnímu dialogu se všemi, kdo si přejí mír založený na principech spravedlnosti a přihlížejí k legitimním zájmům zainteresovaných stran,“ prohlásil podle agentury Reuters Putin.

Členy africké delegace jsou kromě prezidenta Jihoafrické republiky i zástupci Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžské republiky a souostroví Komory. S Putinem chtějí mluvit o černomořské obilné dohodě a také o návrhu na zahájení mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Návrh dohody

Agentura Reuters v pátek, kdy delegace z Afriky jednala na Ukrajině, napsala, že lídři přivezli návrh, na kterém by rádi stavěli jednání o možném příměří či budoucím míru.

Summit přiblíží Ukrajinu k NATO, pozvánku ale nedostane, řekl Stoltenberg

Svět

Podle dokumentu, se kterým se agentura Reuters seznámila, navrhují afričtí představitelé řadu opatření „na posílení důvěry“, která by mimo jiné mohla zahrnovat stažení ruských vojsk, odstranění taktických jaderných zbraní Moskvy z Běloruska, pozastavení zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) na Putina či zmírnění protiruských sankcí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se podle sobotních informací agentury TASS nechala slyšet, že zahraniční aktéři třetích zemí přicházejí s „nápady, které by mohly fungovat“. Problémem ale je, že je Kyjev všechny blokuje, uvedla mluvčí.

Mírové návrhy ze zahraničí obsahují „nápady, které by mohly fungovat“, tvrdí Zacharovová

Zahraniční

Delegace už v pátek jednala v Kyjevě, kde dal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasně najevo, že mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou jsou možné jen v případě, že Moskva z jeho země stáhne svá vojska.

Pozastavil se také nad tím, že afričtí lídři po návštěvě ukrajinské metropole zamíří do Ruska, které rozpoutalo vůči Ukrajině loni nevyprovokovanou válku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátečním rozhovoru pro server RT varoval, že čím později se o míru začne jednat, v tím obtížnější pozici ukrajinští vyjednavači budou.

Tahle válka skončí smrtí západního globalismu, říká Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám