Hlavní obsah

Summit přiblíží Ukrajinu k NATO, pozvánku ale nedostane, řekl Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Země Severoatlantické aliance by se na nadcházejícím summitu měly shodnout na způsobu, jak přiblížit Ukrajinu NATO. Přímou pozvánku sice Kyjev nedostane, jeho pozice se však posune směrem k postavení členských států. Po pátečním jednání aliančních ministrů obrany to v Bruselu novinářům řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Zástupci vlád v pátek podle něj také schválili zvýšení národních cílů pro zásoby munice. Šéf aliance ale připustil, že se ministři nedokázali shodnout na nových regionálních obranných plánech, které měly být prvními od konce studené války.

Rada NATO-Ukrajina

„Jsem přesvědčený, že najdeme dobré řešení, jak posunout Ukrajinu blíže k NATO,“ řekl po dvoudenních jednáních s ministry Stoltenberg. Aliance podle něj pracuje na vytvoření Rady NATO-Ukrajina, v jejímž rámci se postavení státu napadeného Ruskem přiblíží pozicím členských zemí.

Ukrajina má zájem o plnoprávné členství v alianci, o které požádala loni v září, a opakovaně to zdůrazňuje. Řešení, které Kyjevu za necelý měsíc země NATO na summitu v Litvě nabídnou místo plného členství, má přitom precedens.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 má začít v létě, pravděpodobně v Dánsku

Zahraniční

Ruský precedens

V roce 2002 na summitu v Římě aliance rozhodla o zřízení Rady NATO-Rusko, na jejíchž jednáních o otázkách společného zájmu měla Moskva postavení stejné jako každá alianční země. Spolupráce zamrzla po nelegální ruské anexi ukrajinského Krymu, rada se ale od dubna 2014 sešla ještě jedenáctkrát, naposledy v lednu 2022, uvádí aliance.

Po ruské invazi do sousední země loni v únoru rozhodl v červnu summit aliance v Madridu, že Rusko už nemůže být chápáno jako partner.

Zástupci aliančních zemí v pátek v Bruselu přislíbili nové dodávky zbraní a munice pro ukrajinskou protiofenzivu. Podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse se však dá mluvit i o pokroku v otázce budoucího členství Ukrajiny, k jehož načasování zatím státy nemají jednotný přístup.

Ministři se podle Stoltenberga po jednání se zástupci zbrojního průmyslu shodli na tom, že navýší cíle pro zásoby bojově využitelné munice v jednotlivých státech. Ty významně poklesly v souvislosti s už déle než rok trvajícím zásobováním Ukrajiny.

Stoltenberg v souvislosti s tím hodlá na červencovém summitu ve Vilniusu navrhnout, aby současný závazek dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu nebyl stropem, ale minimálním prahem obranných výdajů členských zemí.

Země NATO slíbily Kyjevu rychlou dodávku protivzdušných střel a systémů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám