Hlavní obsah

Mírové návrhy ze zahraničí obsahují „nápady, které by mohly fungovat“, tvrdí Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhy na urovnání konfliktu na Ukrajině, s nimiž přicházejí různé země, obsahují podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové „nápady, které by mohly fungovat“. Problémem ale je, že Kyjev je všechny blokuje, uvedla mluvčí.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

Zacharovová se v tomto smyslu vyjádřila v rozhovoru pro tiskovou agenturu TASS. Na otázku, zda existují životaschopné nápady v plánech navržených jinými zeměmi, mluvčí odpověděla, že „samozřejmě existují“.

„Jsme vděční každé zemi, každému státu nebo každé veřejné osobě – ​​protože mnoho iniciativ navrhují prominentní osobnosti, internacionalisté –, prostě každému, kdo mluví o míru, kdo mluví o urovnání a kdo chce být v této otázce užitečný,“ řekla Zacharovová, jejíž země loni v únoru zahájila proti Ukrajině vojenskou agresi.

„Existují zajímavé nápady, které mohou fungovat. Existují nápady, které jsou v souladu s našimi přístupy,“ dodala Zacharovová a jako příklad uvedla návrhy Číny.

Peking letos v únoru přišel s plánem, který mj. předpokládá respektování územní suverenity, upuštění od mentality studené války, příměří a zahájení mírových rozhovorů. Čínský návrh ale vyvolal u mnohých zemí zklamání a kritiku, protože například nepočítá se stažením ruských jednotek z obsazených ukrajinských území.

„Kyjev si zakázal jednání s Ruskem“

„Hlavním problémem“ podle Zacharovové je, že takové návrhy „blokuje kyjevský režim, který si zakázal jakákoli jednání s Ruskem“. Všechno prý odmítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, protože to chtějí Spojené státy.

„Washington prosazuje koncept zabít co nejvíce Rusů,“ řekla dále Zacharovová s tím, že takto se vyjádřili prominentní zástupci politického establishmentu USA, jako například bývalý prezident George Bush mladší nebo senátor Lindsey Graham.

Tahle válka skončí smrtí západního globalismu, říká Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám