Hlavní obsah

Tahle válka skončí smrtí západního globalismu, říká Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až konflikt na Ukrajině utichne, bude Kyjev smířen se ztrátou části území a západní globalismus bude mrtev. V rozhovoru pro arabskou mutaci serveru RT to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dodal, že Rusko už zárukám Západu věřit nebude. Narážel tak na mírové dohody z Minsku, které prý Západ a Ukrajina posvětily, jen aby získaly čas zbrojit.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov s reportérem ruského serveru mluvil v pátek během Petrohradského obchodního fóra, na kterém se Rusové snažili demonstrovat, že je snaha Západu jejich zemi mezinárodně izolovat neúspěšná.

Putin chválí kondici ruské ekonomiky

Ekonomika

Tahle snaha podle šéfa ruské diplomacie koresponduje s tím, že Západ vede prostřednictvím Ukrajiny zástupný geopolitický konflikt s cílem eliminovat silného konkurenta a zachovat si postavení hegemona všemi dostupnými prostředky.

„Tenhle pokus selhává a všichni to víme,“ poznamenal Lavrov. Dodal, že Ukrajina bude muset před sjednáním příměří přijmout tvrdou realitu.

A jak ta realita z ruského úhlu pohledu vypadá? Kyjev se musí smířit s tím, že jakákoliv budoucí mírová dohoda bude na rozdíl od původních návrhů a dohod z Minsku počítat se ztrátou Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, které Rusko loni anektovalo, ačkoliv je nemá plně pod kontrolou, a uspořádalo tam nikým neuznávaná referenda o připojení k Ruské federaci.

Je to hra s ohněm, varoval Lavrov před dodávkami stíhaček Ukrajině

Válka na Ukrajině

Moskva tedy žádá víc než před invazí. A podle Lavrova by se měl Kyjev připravit na to, že „čím déle se budou (mírové) rozhovory odkládat, tím těžší pro ně bude se s námi (Rusy) nějak dohodnout“.

Šéf ruské diplomacie dále varoval, že Rusko už nikdy víc nepřipustí situaci, kdy Západ a Ukrajina přijaly mírové dohody z Minsku jen proto, aby se stihly připravit na válku. „Nebudeme se v otázce naší bezpečnosti spoléhat na sliby, záruky, a dokonce ani na smlouvy Západu. Bezpečnost si musíme zajistit sami,“ řekl.

Evropským zemím necháváme dveře otevřené

Doba, kdy Západ a Spojené státy kontrolovaly instituce sloužící ke globalizaci, se podle Rusů chýlí ke konci. Svědčí o tom podle Lavrova zájem o alternativní spolky typu hospodářského sdružení BRICS nebo mezinárodní Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).

USA začaly stavět armádu z teroristů, půjde proti Damašku, tvrdí Lavrov

Zahraniční

Evropským zemím, které se rozhodnou místo ideologických a geopolitických her Washingtonu rozhodnout pro obchodní spolupráci s Ruskem Lavrov vzkazuje, že mají dveře otevřené.

Ruský ministr zahraničí současnou situaci v citovaném rozhovoru popisoval tak, že Ukrajině nezbude nic jiného než se podvolit. Dostupné informace o situaci na bojišti a stavu obou válčících stran, respektive Západu, který materiálně i finančně podporuje Ukrajinu, to ale nepotvrzují. Ukrajina se v posledních týdnech pokouší o protiofenzivu, jejímž cílem by mělo být dobytí alespoň části Rusy okupovaného území. Zatím dosáhla jen dílčích úspěchů, tvrdí však, že ještě neskončila. Rusko naopak tvrdí, že skončí brzy, protože se mu daří likvidovat dodávanou západní techniku.

Lži ani překroucená fakta nekomentuji, řekl Pavel na adresu Lavrova

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám