Hlavní obsah

Spojené státy varují před cestami do Portugalska navzdory vysoké proočkovanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Lisabon

Americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydala v pondělí varování před cestami do Francie a Portugalska kvůli vysokému množství nakažených covidem-19. V každé zemi je přitom odlišná situace, Portugalsko letos zvládlo jarní vlnu, když lidé dodržovali pravidla, a očkováno je 86 procent populace.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Uzavřená portugalská nemocnice Garcia de Orta v Almadě

Článek

Mezi nejrizikovější země označované na seznamu CDC stupněm čtyři jsou nově zařazené Andorra, Francie, Portugalsko, Lichtenštejnsko, Kypr, Jordánko a Tanzanie. Už dříve byly ve stupni čtyři Česká republika, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Německo, Dánsko, země Beneluxu, balkánské země nebo Estonsko.

CDC doporučuje lidem, aby se cestám do těchto zemí vyhnuli, a pokud je už nezbytné tam jet, mají mít ukončené očkování.

Při zařazování do seznamu se řídí hranicí, kdy za 28 dní přibyde více než 500 případů nákazy na 100 000 obyvatel. Andorra je aktuálně ve světě nejpostiženější covidem a ve Francii prudce přibývá případů od půlky října, kdy sedmidenní průměr nakažených stoupl z 460 na 4200 a v sobotu bylo zaznamenáno 51 624 nových případů. Čísla se tak blíží dubnovým.

Situace v Portugalsku 

V Portugalsku také stoupá počet nakažených, 4. prosince tam odhalili 5609 nově nakažených, což je nejvíc od 6. února. Ještě v půlce října jich bylo jen 600, ovšem na konci ledna bylo detekováno přes 16 000 za den. Síla podzimní vlny je tak mnohem menší, ale americká kritéria byla překonána.

Portugalsko zpřísňuje, i očkovaní návštěvníci musí mít negativní test

Evropa

V zemi byla už 1. prosince vyhlášena nová omezení, kdy je pro vstup do baru nebo na velké akce potřeba negativní test na koronavirus. Cizinci musejí mít digitální pas EU, jinak nemohou do hotelů a restaurací.

Portugalsko, Dánsko, Gibraltar: Nakažených přibývá, panika se nekoná

Koronavirus

Portugalsko však nezavedlo tvrdý lockdown jako Rakousko, spoléhá na vysokou proočkovanost populace.

V zemi však panují obavy z varianty omikron. Už v listopadu byla nákaza zjištěna u hráče prvoligového týmu Belenensse Cafua Pheteho. Za pár dní bylo potvrzeno už 13 případů nákazy mezi hráči týmu, který se vrátil z Jihoafrické republiky. Do zápasu s Benfikou tak mohlo nastoupit jen devět hráčů, a když se dva zranili, byl zápas skrečován.

Nakažených přibývá i v Portugalsku, nejproočkovanější zemi EU

Koronavirus

Zavřena byla i nemocnice Garcia de Orta v Almadě, když se nakazil omikronem jeden z jejích zdravotníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám