Hlavní obsah

Pošlete nám peníze a odblokujeme pomoc pro Ukrajinu, říká Orbánův poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť / Brusel

Podle šéfporadce maďarského premiéra Orbána je Maďarsko připraveno na nadcházejícím summitu Evropské rady neuplatnit veto vůči finanční pomoci pro Ukrajinu za předpokladu, že Brusel uvolní peníze pro Maďarsko dosud zadržované kvůli špatnému stavu právního státu v zemi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Summit Evropské rady, který proběhne v Bruselu ve čtvrtek a v pátek, se bude muset popasovat se dvěma tématy, s nimiž Maďarsko již delší dobu dává najevo nespokojenost. Jde o další finanční pomoc pro Ukrajinu bránící se ruské agresi a o budoucí možné členství Ukrajiny a Moldavska v EU.

V prvním případě nyní Budapešť dala najevo, jaký politický obchod by si představovala. Šéf politických poradců maďarského premiéra Viktora Orbána Balázs Orbán (nejsou příbuzní) totiž v interview pro server Bloomberg řekl, že Maďarsko je ochotné finance pro Ukrajinu nevetovat za podmínky, že EU pošle jeho zemi peníze dosud „zmrazené“ v Bruselu.

Podle bruselského serveru Politico má jít o 10 miliard eur (asi 240,5 miliardy korun), které Evropská unie Maďarům zatím neposkytla s odkazem na špatný stav vlády práva v zemi. Budapešť argumentuje tím, že větší část požadovaných reforem již uskutečnila.

Maďarští poslanci schválili kontroverzní zákon o národní suverenitě

Evropa

Mezi eurounijními diplomaty se v posledních dnech intenzivně diskutovalo o tom, jakým způsobem by bylo možné případně maďarské veto v případě finanční pomoci pro Ukrajinu obejít – například separátními dohodami.

Politico nicméně upozorňuje, že i kdyby se Balázsem Orbánem zmíněný „obchod“ uskutečnil, Maďaři by každopádně zatím nedostali další část zmrazených bruselských fondů, které jsou navázány na boj s korupcí, akademické svobody a dodržování lidských práv v Maďarsku.

Evropští diplomaté řeší záložní plán, jak obejít maďarské veto unijní pomoci pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám