Hlavní obsah

Sovětští veteráni z Afghánistánu žádají politické přehodnocení invaze

– Moskva

Svaz ruských válečných veteránů se hodlá obrátit na vedení státu, aby politicky přehodnotilo sovětskou okupaci Afghánistánu z let 1979-1989. S odvoláním na informace ruských poslanců to v úterý oznámila agentura Interfax. Veteránům vadí, že v oficiálních dokumentech stále platí hodnocení z roku 1989, které vpád do Afghánistánu označuje za „nepovedené dobrodružství”.

Foto: Profimedia.cz

Sovětská armáda v Afghánistánu

Článek

Poslanec Franc Klincevič, který je jedním z mluvčích veteránů afghánské války, považuje takové hodnocení za politicky i právně neudržitelné. Zrodilo se v době sovětské perestrojky, která nastolila kritický pohled na sovětskou politiku i dějiny země. "Toto stanovisko dodnes nebylo přehodnoceno a ovlivňuje i stav sociálních záruk veteránů," stěžoval si poslanec.

Svaz veteránů se se svou žádostí hodlá obrátit přímo na prezidenta Vladimira Putina. Chce mu připomenout, že 200 000 sovětských vojáků bylo během afghánského tažení vyznamenáno a 86 z nich obdrželo titul hrdina Sovětského svazu.

Sovětská intervenční armáda vpadla do Afghánistánu koncem roku 1979, po neúspěšné snaze potlačit povstalecké hnutí se stáhla o deset let později.

Během války zahynulo podle oficiálních údajů na 15 000 sovětských vojáků, dalších 54 000 bylo zraněno. Mezi afghánským civilním obyvatelstvem se ztráty odhadují až na dva milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám