Hlavní obsah

Ukrajinci sestřelili nejmodernější ruský vrtulník protitankovou střelou

Kyjev

Příslušníkům ukrajinské 95. vzdušné výsadkové brigády se podařil mimořádný zásah. Protitankovou střelou Stugna-P sestřelili v Charkovské oblasti nejmodernější ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 Alligator.

Ukrajinci hlásí další úspěch - sestřelili nejmodernější ruský bojový vrtulník.Video: @UAWeapons

 
Článek

Velitelství vzdušných výsadkových sil upřesnilo, že vrtulník Kamov Ka-52 Alligator byl zničen 5. dubna v Charkovské oblasti, napsala Ukrajinska Pravda.

Video zveřejnila armáda na svém telegramovém účtu. Operátor držel vrtulník pohybující se velmi pomalu nad lesem v zaměřovacím čtverci. Pak odpálil střelu. Přímý zásah vidět není, ale vrtulník už není nad stromy a o chvíli později zazní nadšený výkřik: „Sestřel!“

Fotografie vraku Ka-52 u lesa se však zatím neobjevily.

„Je to už podruhé, co žytomyrští výsadkáři zničili pomocí protitankových zbraní nepřátelskou leteckou techniku,“ dodal zástupce ukrajinského ministerstva obrany.

Další zásah: transportér

Na Facebooku se ve středu objevil i další úspěšný zásah touto střelou, když zničila obrněný transportér. V textu zveřejněném na serveru Ukrinform stojí: „Z protitankového komplexu Stugna-P 81. Samostatná aeromobilní brigáda zničila další kus ruské obrněné bojové techniky i s posádkou.“

Zničili jsme za den čtyři ruské letouny a vrtulník, chlubí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Stugna-P je moderní ukrajinská protitanková střela, která se dá navádět laserem, televizně či infračidlem, automaticky, nebo v manuálním módu. Výhodou je, že ovládací zařízení nemusí být u odpalovacího zařízení, takže není obsluha ohrožena odvetným úderem vedeným na místo vypálení střely.

Stugna-P, vyvinutá kyjevským vládním úřadem pro vývoj zbraní Luč, využívá několik různých střel ráží 130 a 152 mm s protipancéřovou tandemovou hlavicí HEAT nebo střepinovou. Nejsilnější pronikne i reaktivním pancířem až do vzdálenosti 110 cm za ním. Může zřejmě prorazit i pancéřování tanku M1A2 Abrams.

Foto: @UAWeapons

Ukrajinci sestřelili nejmodernější ruský vrtulník pomocí protitankové střely.

Ukrajinský útok na ruský Bělgorod vyvolává v Moskvě údiv a rozpaky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám