Hlavní obsah

Fiala: Rusům jsme zmrazili majetek za stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko zmrazilo Rusům, na něž se vztahují sankce, majetek za stovky milionů korun. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ten předpokládá, že se bude Česko s dopady války vyrovnávat i příští rok. Vládní priority, které vyplývají z programového prohlášení, nechce rušit, nýbrž pouze upravit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po návratu z Kyjeva

Článek

„Bude to dlouhé. Bez ohledu na to, kdy válka skončí,“ řekl Fiala.

„S těmi důsledky války se budeme vyrovnávat nejenom tento rok, ale předpokládám, že i celý příští. Lepší zprávu nemám,“ doplnil premiér.

Současně ale odmítl, že by vláda zejména kvůli ekonomickým dopadům rušila některé z bodů programového prohlášení vlády. „Budeme je muset upravovat,“ připustil však Fiala.

Fiala: Poválečné Ukrajině pomůže fond obnovy, USA dají miliardu dolarů

Válka na Ukrajině

Uprchlická vlna zpomaluje

Uprchlická vlna z Ukrajiny související s ruskou invazí podle šéfa kabinetu zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste.

Fiala v pátek na summitu v Bruselu řekl, že do Česka od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo 300 tisíc lidí. Premiér odkázal na to, že na úrovni EU aktuálně vznikají plány pomoci, využít by se mohly finance ze strukturálních fondů. Podotkl, že ČR si sama s vlnou uprchlíků z Ukrajiny neporadí.

Unijní summit se již ve čtvrtek shodl také na tom, že vytvoří fond na poválečnou obnovu této východoevropské země, kterou 24. února napadlo Rusko. Fiala tento plánovaný fond označil za „jistý Marshallův plán“ pro Ukrajinu.

Firmy chtěly obejít sankce a vyvést desítky milionů. FAÚ to zarazil a poslal na ně policii

Válka na Ukrajině

V souvislosti s invazí vytvořila EU také sankční seznam ruských občanů, kteří budou v členských zemích podléhat zmrazení majetku či znemožnění finančních operací.

Podle premiéra ČR doposud zmrazila majetek ruských oligarchů v hodnotě stovek milionů korun. „Budeme v tom pokračovat,“ řekl v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám