Hlavní obsah

Ukrajinci se zmocnili ruské krasavice

Ukrajinci se zmocnili ruského systému pro elektronický boj Krasucha-4 (česky krasavice). Plyne to ze záběrů na sociálních sítích na účtech věnovaných technice, kterou zničili nebo se jí zmocnili Ukrajinci.

Foto: Profimedia.cz

Ruský systém pro radioelektronický boj Krasucha

Článek

Na jednom záběru se objevil nenápadný kontejner zamaskovaný větvemi. Analýza naznačila, že by mohlo jít o řídící stanoviště ruského systému pro elektronický boj 1LRL257 Krasucha-4.

Jeho úkolem je rušit radary špionážních letadel Joint Star a satelitů na nízké oběžné dráze. Dále slouží k řízení a navádění dronů s přesnou municí a oslepení systému včasné výstrahy AWACS.

Není jasné, proč ruští vojáci jeden z nejmodernějších ruských systémů radioelektronického boje severně od Makarivu opustili. Je možné, že se kontejner uvolnil z vozidla, které jej přepravovalo, protože systém leží na boku.

Důvodem však mohl být i nezvládnutý ústup před ukrajinskými jednotkami, které přešly do protiútoku. Pro západní země je však velmi cenné systém prozkoumat.

Systém Krasucha-4 tvoří dvě části, na jednom vozidle je radar s dosahem 300 kilometrů schopný sledovat vzdušný prostor. Druhou veze kontejner s řídícím stanovištěm.

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Evropa

Nasazení systému na Ukrajině dávalo smysl, protože Rusko ztratilo nad Ukrajinou řadu letadel kvůli tomu, že nemá vhodná letadla k potlačovaní nepřátelských radarů.

Kvůli tomu mnohé ruské stroje musely létat nízko, kde je zase ohrožovaly ruční protiletadlové rakety.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám